Istoricul israelian Zvi Yavetz, născut în România, a decedat în Israel, la 87 de ani

Istoricul şi profesorul universitar israelian Zvi Yavetz, originar din România, a decedat luni seară, în Israel, la vârsta de 87 de ani, scrie ziarul Haaretz, în ediţia online.

292 afișări
Imaginea articolului Istoricul israelian Zvi Yavetz, născut în România, a decedat în Israel, la 87 de ani

Zvi Yavetz (Imagine: Wikipedia)

Istoricul şi profesorul universitar Zvi Yavetz s-a numărat printre fondatorii Facultăţii de Ştiinţe Umaniste a Universităţii din Tel Aviv şi a fost distins cu Premiul "Israel" în anul 1990, relatează Haaretz.

A fost unul dintre primii lectori ai Universităţii din Tel Aviv, a fost şeful catedrei Departamentului de Istorie şi a deţinut postul de decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste. A preluat această funcţie în 1956, la invitaţia lui Chaim Levanon, primarul de atunci al oraşului Tel Aviv.

Yavetz se specializase în istoria fostului Imperiu Roman, publicând numeroase cărţi şi articole pe această temă. Printre temele preferate erau cele despre activităţile lui Augustus, Iulius Caesar, Caligula şi Tiberius, Cicero, Claudius şi Nero.

Yavetz s-a născut la Cernăuţi, în 1925, în perioada în care oraşul era pe teritoriul României. La vârsta de 16 ani, a fost trimis împreună cu familia în lagăre de concentrare naziste. Mama lui şi cele mai multe rude au murit în timpul Holocaustului, iar Zvi Yavetz a reuşit să plece din România în 1944, ajungând via Turcia şi Cipru, în teritoriul palestinian aflat sub mandat britanic care a devenit în 1948 statul Israel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici