Jaf la Muzeul Olympia din Grecia. Zeci de obiecte antice, furate

Aproximativ 60 de obiecte antice din ceramică, bronz şi aur au fost furate, vineri dimineaţă, din Muzeul din Olympia, leagănul Jocurilor Olimpice, iar în urma acestui incident, ministrul Culturii din Grecia şi-a prezentat demisia, potrivit unor surse din poliţie şi guvernamentale.

396 afișări
Imaginea articolului Jaf la Muzeul Olympia din Grecia. Zeci de obiecte antice, furate

Jaf la Muzeul Olympia din Grecia. Zeci de obiecte antice, furate (Imagine:www.olympia-greece.org)

"Furtul a avut loc la ora locală 07.34 (05.34 GMT), paznicul muzeului a fost imobilizat şi obiecte din ceramică şi bronz au fost furate, ca şi un inel din aur", se afirmă în comunicatul emis de poliţia greacă.

Jaful a avut loc în străvechiul Muzeu Olympia, o clădire neoclasică, denumită "Muzeul Jocurilor Olimpice", care se află în apropiere de primăria oraşului, nu în principalul muzeu arheologic, situat în acelaşi sit Olympia.

Potrivit unei surse din poliţia greacă, jaful a fost comis de doi bărbaţi care purtau cagule.

În urma acestor evenimente, ministrul grec al Culturii, Pavlos Geroulanos, şi-a prezentat demisia, a declarat o sursă guvernamentală, care nu a precizat dacă documentul a fost acceptat de premierul Greciei.

Poliţia locală a deschis imediat o anchetă, a anunţat agenţia ANA.

Vizitat de câteva sute de mii de turişti în fiecare an, Olympia este unul dintre cele mai renumite situri din Grecia.

Potrivit agenţiei ANA, hoţii "au avut un vehicul" parcat în apropiere de muzeu.

Jaful s-a produs la câteva săptămâni de la furtul a trei opere de artă, dintre care un tablou de Picasso şi un tablou de Mondrian, în ianuarie, la pinacoteca naţională din Atena. Atunci, hoţii au pătruns în clădirea situată chiar în centrul capitalei Greciei profitând de sistemul de supraveghere ineficient.

Din cauza crizei datoriilor care a afectat Grecia în ultimii doi ani şi a unui plan draconic impus ţării de către creanţierii ei, UE şi FMI, bugetul ministerului Culturii, la fel ca alte cheltuieli publice, a fost redus considerabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici