Jagland, înlocuit în funcţia de preşedinte al Comitetului Nobel pentru Pace cu o norvegiancă

Comitetul care acordă Premiul Nobel pentru Pace l-a înlocuit din funcţia de preşedinte pe Thorbjoern Jagland, în urma unor critici, potrivit unor analişti care vorbesc despre o premieră în istoria de 114 a instituţiei, relatează The Telegraph în ediţia online de miercuri.

49 afișări
Imaginea articolului Jagland, înlocuit în funcţia de preşedinte al Comitetului Nobel pentru Pace cu o norvegiancă

Thorbjoern Jagland (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Organizaţia a anunţat că fostul premier norvegian, în vârstă de 64 de ani, va rămâne membru al Comitetului, dar fără să ofere vreun motiv pentru înlocuirea acestuia.

Renumitul diplomat şi-a atras o serie de critici pentru acordarea Nobelului preşedintelui american Barack Obama, lui Liu Xiaobo, un disident chinez încarcerat, sau Uniunii Europene (UE).

Kaci Kullmann Five, o fostă conducătoare a Partidului Conservator, aflat la putere în Norvegia, este cea care va prelua funcţia.

Five, care face parte din Comitet din 2003, a negat că ar fi vorba despre o concesie făcută Beijingului. "Am susţinut din toată inima (acordarea) distincţiei lui Liu Xiaobo", a declarat ea. "Comitetul îşi alege un lider în fiecare an. Anul acesta avem un nou Comitet. Jagland a fost un bun lider timp de şase ani", a adăugat ea.

Însă Asle Sveen, un istoric şi expert Nobel, a declarat că China ar putea să interpreteze îndepărtarea lui Jagland ca pe un fel de scuze pentru decernarea Nobelului lui Liu. "Pentru Beijing, schimbarea preşedintelui Comitetului poate fi interpretată ca un semn că presiunile sale au dat rezultate", apreciază Sveen. "Acest lucru poate fi interpretat ca o încercare din partea Guvernului (Norvegiei) de a exercita un control politic mai mare decât de obicei asupra Comitetului", a adăugat el.

Jagland a supervizat şi acordarea distincţiei preşedintelui american Barack Obama, în 2009, la puţin timp după ce acesta a fost ales, la scurt timp după ce norvegianul prelua preşedinţia instituţiei, în acelaşi an. Decizia a uimit în egală măsură lumea şi recipiendarul, la momentul respectiv Obama aflându-se în funcţie doar de nouă luni, în timp ce Statele Unite luptau simultan în două războaie, în Afganistan şi Irak. Jagland declara că organizaţia elogia astfel viziunea liderului american a unei lumi fără arme nucleare.

Înlocuirea lui Jagland, care a fost premierul Norvegiei din partea laburiştilor, a avut loc după ce oponenţii politici au devenit majoritari în Comitet, în contextul în care organismul reflectă structura politică a Parlamentului norvegian.

Partidele de dreapta au obţinut un nou vot în Comitet şi o majoritate de trei la doi care le-a permis să efectueze această înlocuire fără precedent în prima întâlnire din 2015. Unii parlamentari de dreapta l-au acuzat pe Jagland de conflict de interese în decizia acordării Premiului Nobel, în valoare de un milion de dolari, în contextul în care acesta este totodată preşedintele Consiliului Europei, care promovează democraţia pe continent.

Înlocuirea lui poate avea de asemenea legătură cu Vladimir Putin, mai scrie ziarul britanic.

Comitetul a primit anul acesta un număr-record de 276 de nominalizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici