Jane Austen, reprezentată pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline

Chipul scriitoarei britanice Jane Austen va fi reprezentat pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline, a anunţat Banca Angliei într-un comunicat oficial, iar această decizie este considerată o victorie importantă pentru anumite feministe britanice.

386 afișări
Imaginea articolului Jane Austen, reprezentată pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline

Jane Austen, reprezentată pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline

Jane Austen, autoarea romanului "Mândrie şi prejudecată" îl va înlocui pe Charles Darwin pe aceste bancnote, începând din 2017, a anunţat miercuri Banca Angliei.

Din 1970, diverse personalităţi pot să figureze pe bancnotele britanice, alături de regina Elizabeth a II-a, al cărei chip este imprimat pe spatele tuturor bancnotelor şi monedelor britanice.

Jane Austen este cea de-a treia femeie care a fost selecţionată pentru o astfel de onoare.

Anunţul din luna aprilie referitor la înlocuirea, începând din 2016, a bancnotelor de 5 lire sterline cu chipul reformistei din secolul al XIX-lea Elizabeth Fry cu bancnote cu Winston Churchill, a ofensat numeroase feministe, care se tem că regina va deveni singura femeie reprezentată pe bancnotele britanice.

O petiţie, care a adunat 35.000 de semnături, a fost lansată pentru ca o femeie să fie aleasă pentru noua bancnotă de 10 lire sterline. Iniţiatorii ei au salutat alegerea scriitoarei Jane Austen, considerând că ziua de miercuri a fost "o zi excepţională pentru femei şi fantastică pentru puterea poporului".

"Fără această campanie, fără cele 35.000 de persoane care au semnat petiţia, Banca Angliei ar fi înlăturat femeile din Istorie dintr-o singură mişcare", a declarat jurnalista Caroline Criado-Perez, aflată la originea petiţiei.

Jane Austen - care a publicat şase romane importante, dintre care cel mai cunoscut, adeseori ecranizat, este "Mândrie şi prejudecată" - a murit în 1817, la vârsta de 41 de ani.

Banca Angliei a declarat miercuri că nu a avut niciodată intenţia de a elimina de pe bancnotele britanice toate femeile cu excepţia reginei. De altfel, banca a invitat publicul larg să îi trimită propuneri pentru noile bancnote, în vederea ameliorării procesului de selecţionare a unor personalităţi istorice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici