Jean-Paul Carrière, recompensat cu Lebăda de Aur

Scriitorul francez Jean-Paul Carrière, scenaristul unor filme precum "Toba de tinichea" şi "Valmont", a fost recompensat cu premiul Lebăda de Aur la cea de-a cincea ediţie a Festivalului de film de la Copenhaga, pentru contribuţia la dezvoltarea cinematografiei, transmite AFP.

5 afișări
Imaginea articolului Jean-Paul Carrière, recompensat cu Lebăda de Aur

Jean-Paul Carrière, recompensat cu Lebăda de Aur

Premiul i-a fost înmânat de actriţa daneză Sofie Graaboel, înainte de proiecţia celui mai recent film bazat pe un scenariu scris de el, "Ulzhan" de Volker Schöndorff.

"Este un lucru rar ca un festival să acorde un asemenea premiu unui scenarist. Dedic acest premiu tuturor scenariştilor din Europa şi din lume, care constituie o parte importantă a unui film", a spus Carrière.

Jean-Paul Carrière, născut în 1931, a scris peste 130 de scenarii de filme şi a lucrat cu regizori celebri precum Luis Bunuel, Milos Forman, Louis Malle, Jean-Luc Godard şi Andrzej Wajda.

În octombrie, Carrière va lansa cartea "Tous en scène", în care vorbeşte despre meseria de scenarist.

Festivalul de la Copenhaga (20 - 30 septembrie), cel mai mare eveniment cinematografic din Danemarca, cuprinde doar filme europene. El este conceput pentru marele public, dar şi pentru profesioniştii din industrie, întrucât include şi o serie de proiecţii speciale la care producătorii danezi îşi prezintă noile filme unor cumpărători veniţi din toată lumea.

În competiţie sunt 11 filme, grupate pe cinci categorii, care se luptă pentru premiul Lebăda de Aur. Anul trecut, prestigiosul premiu a fost câştigat de filmul "A fost sau n-a fost", în regia lui Corneliu Porumboiu, iar "Hârtia va fi albastră", în regia lui Radu Muntean, a fost prezentat pe 22 septembrie în cadrul unei secţiuni speciale a festivalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici