Jose Carreras şi-a anunţat retragerea de pe scena lirică

Tenorul spaniol Jose Carreras, fost membru al grupului "Cei trei tenori", alături de compatriotul său Placido Domingo şi de italianul Luciano Pavarotti, şi-a anunţat, vineri, retragerea de pe scena lirică, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Times.

668 afișări
Imaginea articolului Jose Carreras şi-a anunţat retragerea de pe scena lirică

Jose Carreras (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

Tenorul spaniol în vârstă de 62 de ani, care a ieşit învingător din lupta împotriva leucemiei, a declarat pentru Times că nu mai poate să satisfacă exigenţele extenuante pe care le implică rolurile de operă.

"Dacă pot să susţin recitaluri, adaptând repertoriul nevoilor mele, atunci nu e nicio problemă, va fi suficient", a declarat Jose Carreras. "Dar, în privinţa spectacolelor de operă, cu excepţia unor circumstanţe favorabile, cariera mea s-a încheiat", a adăugat tenorul spaniol.

Odată cu această retragere, Placido Domingo rămâne singurul membru activ pe scena lirică din celebrul trio de tenori format de acesta alături de Luciano Pavarotti şi Jose Carreras. Luciano Pavarotti a decedat în septembrie 2007, din cauza unui cancer la pancreas.

"Eram, fără să fim pretenţioşi, cei mai cunoscuţi tenori ai acelor vremuri", a declarat Jose Carreras.

Jose Carreras, originar din Catalonia, este unul dintre cei mai proeminenţi cântăreţi de operă ai generaţiei sale, cariera sa cuprinzând peste 60 de roluri interpretate pe diferite scene muzicale ale lumii, printre care Milano ("Un Ballo in Maschera", 1975), New York ("Tosca", 1974), Opera din San Francisco ("La Boheme", 1973), Viena ("Rigoletto", 1974), Londra ("La Traviata", 1974), Munchen ("Tosca", 1974), Chicago ("Un Ballo in Maschera", 1976) şi Verona ("Carmen", 1984).

Carreras a avut şi o intensă activitate discografică: a lansat nu mai puţin de 150 de înregistrări, printre care se numără şi 50 de opere complete, fiind premiat, de-a lungul timpului, cu numeroase discuri de aur şi platină. Jose Carreras, alături de Placido Domingo şi Luciano Pavarotti, a dobândit recunoaştere mondială datorită celebrei serii de concerte "Cei trei tenori", începută în 1990 şi continuată până în 2003.

Alături de activitatea muzicală, Jose Carreras este recunoscut şi pentru eforturile sale umanitare, mai ales cele în beneficiul bolnavilor de leucemie. Tenorul este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Internaţionale "Jose Carreras" pentru lupta împotriva leucemiei, pe care a fondat-o în 1988, după recuperarea sa aproape miraculoasă din cumplita boală.

De-a lungul anilor, Jose Carreras a vizitat de mai multe ori România, cel mai recent concert al său în ţara noastră având loc în octombrie 2008, la Sala Palatului din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici