Jurnaliştii de la BBC plănuiesc să intre în grevă

Jurnaliştii radiodifuzorului public britanic BBC plănuiesc să declanşeze greva, în semn de protest faţă de decizia conducerii companiei de a concedia o parte dintre angajaţi, în vederea reducerii costurilor.

76 afișări
Imaginea articolului Jurnaliştii de la BBC plănuiesc să intre în grevă

Jurnaliştii de la BBC plănuiesc să intre în grevă

Jurnaliştii BBC, membri ai The National Union of Journalists (NUJ - Uniunea Naţională a Jurnaliştilor, n.r.), care reprezintă ziariştii din Marea Britanie, vor vota declanşarea grevei, după ce au respins oferta privind acordarea unor plăţi compensatorii majorate cu doar 1% pentru angajaţii disponibilizaţi ai radiodifuzorului public britanic, informează guardian.co.uk.

"Uniunea a solicitat o alternativă viabilă la beneficiile financiare excesive primite de manageri", a declarat Michelle Stanistreet, secretarul general al NUJ.

"NUJ condamnă oferta făcută de BBC privind creşterea plăţilor compensatorii cu doar 1%", a mai spus Michelle Stanistreet, precizând că, în această situaţie, NUJ va iniţia acţiunile pentru organizarea unei sesiuni de scrutin în vederea declanşării grevei la BBC. Ea a mai spus că NUJ se angajează să facă o "campanie robustă" pentru a obţine un vot majoritar din partea angajaţilor în vederea declanşării grevei.

Procedura de vot ar urma să se desfăşoare la nivelul diferitelor structuri ale BBC între 20 iunie şi 11 iulie.

Uniunile sindicale au criticat oferta corporaţiei de creştere a compensaţiilor cu doar 1%, respectiv cu o sumă de doar 390 de lire sterline, pentru angajaţii care câştigă anual o sumă mai mică de 50.000 de lire sterline, considerând-o "total inacceptabilă".

Procedura de vot va începe în rândul salariaţilor BBC News, o divizie care reuneşte aproximativ 8.000 de persoane şi din care ar urma să fie concediate aproximativ 500.

Totodată, Helen Boaden, directorul BBC Radio, a anunţat marţi că BBC va renunţa la 65 de posturi din divizia sa de radio, în cadrul unui proces de restructurare care prevede că posturile de radio ale grupului media public britanic trebuie să facă economii de 38 de milioane de lire sterline până în 2016/17, după cum a informat la momentul respectiv bbc.com.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al BBC a spus că oferta de creştere a plăţilor compensatorii cu 1% este în ton cu ofertele făcute în sectorul public, vizând angajaţii cu salariile cele mai mici şi excluzând managementul. "Suntem surprinşi că NUJ a ales să declanşeze procedura de vot în rândul membrilor săi în timp ce încă suntem în discuţii cu uniunile sindicale", a mai spus purtătorul de cuvânt.

British Broadcasting Corporation (BBC) este cel mai mare radiodifuzor public din lume.

Jurnaliştii BBC au mai intrat în grevă în februarie 2013, tot în semn de protest faţă de decizia conducerii companiei de a concedia o parte dintre angajaţi, în vederea reducerii costurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici