Jurnaliştii români din Europa îşi fac asociaţie

Jurnaliştii români din străinătate care au participat la seminarul internaţional "Prezenţa mediatică românească în ţările Uniunii Europene", organizat de Ambasada României la Paris de Ziua Presei, au hotărât să înfiinţeze Asociaţia Jurnaliştilor Români din Europa, care va avea sediul la Paris.

87 afișări

Prima întâlnire între conducerile celor mai importante ziare şi posturi de radio ale românilor din ţările Uniunii Europene a avut loc în 8 şi 9 mai, la Paris. Ea s-a desfăşurat sub forma seminarului internaţional de presă intitulat "Prezenţa mediatică românească în ţările Uniunii Europene", organizat de Ambasada României la Paris, împreună cu Asociaţia "Agrupacio Romanesa per la Cultura Nou Horizont" din Valencia, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Printre jurnaliştii participanţi s-au numărat directorii sau redactorii şefi ai ziarelor Hou Horizont din Valencia (Adrian Vidroiu Stanca), Diaspora românească din Londra (Costel Tasente şi Zoia Tasente), Gazeta românească din Roma (Sorin Cehan), Adevărul (Madrid), Român în lume din Madrid (Felix Damian), Origini româneşti din Madrid (Cornel Drinovan), Noi în Spania (Madrid, Ana Maria Cornilă), Foaia românească din Gyula, Ungaria (Eva Iova Simion), postul de radio şi revista Pueblo Nuevo din Madrid (Romana Preoteasa şi Mugur Chiujdea), reprezentanţi ai postului de radio Radio France Internationale (Mircea Iorgulescu, Vasile Damian), directori de posturi româneşti de televiziune cu acoperire internaţională (TVR Internaţional, reprezentat de Beatrice Comănescu, Pro TV Internaţional, reprezentat de Doina Gradea), precum şi gazetari români aflaţi în Franţa.

În cele două zile de dezbateri, moderate de către consilierul media al Ambasadei României la Paris, Radu Ciobotea, au fost analizate problemele presei româneşti din străinătate, de la cele financiare până la cele de conţinut jurnalistic, de organizare redacţională şi de difuzare, găsindu-se numeroase formule de colaborare. De asemenea, a fost luat în discuţie şi subiectul colaborării dintre mass-media românească din ţările europene şi Guvernul României, pentru crearea unui mecanism util de informare publică pentru comunităţile româneşti.

La finalul seminarului, participanţii din străinătate au hotărât să înfiinţeze Asociaţia Jurnaliştilor Români din Europa, cu sediul la Paris, în scopul de a lansa acţiuni mediatice de anvergură, menite unei mai bune informări a imigraţiei româneşti cu privire la subiecte politice, sociale, culturale sau administrative, dar şi îmbunătăţirii imaginii României acolo unde aceasta este degradată în mod artificial şi nejustificat.

Seminarul a fost închis de către ambasadorul României la Paris, Teodor Baconschi, şi de secretarul de stat Mihai Gheorghiu, care au apreciat originalitatea ideii, precum şi nivelul discuţiilor şi caracterul eficient al întâlnirii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici