Jurnalistul Walter Cronkite, pionier al televiziunii americane, a murit

Walter Cronkite, pionier al televiziunii americane, cunoscut drept "omul care inspiră cea mai multă încredere Americii", a murit vineri, la vârsta de 92 de ani, a anunţat canalul de televiziune CBS.

387 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul Walter Cronkite, pionier al televiziunii americane, a murit

Jurnalistul Walter Cronkite, pionier al televiziunii americane, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cauza decesului nu a fost precizată, însă Washington Post, care citează prieteni ai jurnalistului, afirmă că Walter Cronkite suferea de mai mulţi ani de o boală vasculară.

Prezentator al jurnalului de seară de la CBS în perioada 1962 - 1981, el a fost asociat cu cele mai importante evenimente petrecute în cea de-a doua jumătate a secolului XX - războiul din Vietnam, asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, primii paşi pe Lună sau scandalul Watergate.

Walter Cronkite a debutat în jurnalism în anii '30, lucrând pentru agenţiile Scripps-Howard şi United Press. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a însoţit armata americană în timpul Debarcării din Normandia şi a survolat Germania în timpul bombardamentelor aeriene.

Cronkite a fost şef al biroului United Press la Moscova, intrând în televiziune în 1950, iar la sfârşitul anilor '60, a jucat un rol esenţial în schimbarea poziţiei opiniei publice faţă de războiul din Vietnam.

În 1972, un sondaj de opinie l-a consacrat drept "omul care inspiră cea mai multă încredere Americii", înaintea oamenilor politici, liderilor religioşi sau sportivilor de performanţă.

"Este imposibil să îţi imaginezi CBS News, jurnalismul şi, de fapt, America fără Walter Cronkite", a declarat preşedintele CBS News and Sports, Sean McManus.

"Mai mult decât cel mai bun prezentator al istoriei şi cel care inspiră cea mai multă încredere, el a ghidat America de-a lungul crizelor şi tragediilor noastre, dar şi al reuşitelor şi marilor noastre momente", a adăugat el.

Şi preşedintele american, Barack Obama, şi-a exprimat regretul după decesul jurnalistului, afirmând că Statele Unite "au pierdut un simbol".

"Timp de decenii, Walter Cronkite a fost vocea care a inspirat cea mai multă încredere în America", precizează Casa Albă. "Vocea sa caldă de bariton a intrat în milioane de case în fiecare seară şi, într-o industrie a vedetelor, Walter a definit standarde după care vor fi judecaţi toţi ceilalţi", a adăugat Obama.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici