Kanal D, amendat cu 10.000 de lei, din cauza emisiunii prezentate de Viorica şi Ioniţă de la Clejani

CNA a decis, marţi, să amendeze televiziunea Kanal D cu 10.000 de lei, din cauza emisiunii "Te vreau lângă mine", prezentată de Viorica şi Ioniţă de la Clejani, care a încălcat legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor.

1772 afișări
Imaginea articolului Kanal D, amendat cu 10.000 de lei, din cauza emisiunii prezentate de Viorica şi Ioniţă de la Clejani

Kanal D, amendat cu 10.000 de lei, din cauza emisiunii prezentate de Viorica şi Ioniţă de la Clejani (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Te vreau lângă mine" difuzată pe 11 februarie şi pe 8 aprilie, la Kanal D, la care a primit şi două reclamaţii.

Consiliul a reluat discuţiile în acest caz, după ce, în şedinţa de joi, niciuna dintre propunerile de sancţionare făcute - o amendă de 30.000 de lei, o amendă de 20.000 de lei şi o alta de 10.000 de lei - nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a putea fi aplicată.

Potrivit CNA, emisiunea "Te vreau lângă mine" este difuzată de luni până vineri, în intervalul orar 13.15 - 14.45, cu marcajul "AP" (acordul părinţilor). Emisiunea este prezentată de Viorica şi Ioniţă de la Clejani.

În ediţia "Te vreau lângă mine" din 11 februarie s-au făcut numeroase referiri la faptul că Ana-Maria, invitată în platoul emisiunii, nu purta lenjerie intimă. De asemenea, prezentatorii au făcut numeroase greşeli de exprimare.

În ediţia din 8 aprilie a emisiunii "Te vreau lângă mine" a fost invitat în platou un bărbat, Constantin, care a vorbit despre relaţia pe care a avut-o cu o femeie, Doina, şi motivele care au dus la despărţirea dintre ei. În gradenă, printre spectatori, s-au aflat Doina şi Marcela, o altă participantă din emisiunile trecute. Discuţiile purtate între cei trei au degenerat într-o ceartă, în care Doina şi Marcela l-au jignit şi l-au ameninţat pe Constantin, moment în care cei doi prezentatori au solicitat pauză de publicitate, pentru calmarea spiritelor. La revenirea în direct, după pauza de publicitate, Doina şi Marcela au continuat să-l insulte pe Constantin.

Prezentă la şedinţa de joi, Alice Bogaciu, producătorul emisiunii "Te vreau lângă mine", a precizat că respectivul program este difuzat în direct şi uneori invitaţii nu pot fi controlaţi.

"Invitaţii vin din proprie voinţă la emisiune. Uneori se mai iscă şi astfel de scandaluri. Ei semnează o convenţie cu noi pentru participarea în emisiune, în care se angajează să folosească un limbaj civilizat, să nu facă gesturi obscene. Viorica şi Ioniţă încearcă să-i calmeze. Dar aceşti oameni nu au experienţă de televiziune, însă, încet-încet, au înţeles că sunt anumite reguli care trebuie să fie respectate", a spus Alice Bogaciu.

Ea a precizat că formatul emisiunii este "divertisment". "Încercăm să găsim pentru oameni simpli, obişnuiţi, o jumătate. Noi nu avem un scenariu, nu le impunem absolut nimic, decât decenţă, în măsura în care se pot concentra. Încercăm să păstrăm caracterul real al acestei emisiuni, am încercat să o înregistrăm, dar am fost acuzaţi de făcătură şi atunci am lăsat-o în direct. Noi ne străduim să păstrăm decenţa limbajului. Poate uneori nu reuşim, dar încercăm să îmbunătăţim tot timpul", a mai spus Alice Bogaciu.

După discuţiile cu Alice Bogaciu, Narcisa Iorga, membru al CNA, a propus în şedinţa de joi amendarea Kanal D cu 30.000 de lei, ţinând cont de istoricul sancţiunilor primite de această televiziune de la Consiliu.

"Personal nu spun că o astfel de emisiune nu are ce să caute în audiovizual, însă nu are ce să caute la ora la care e difuzată, la ora 13.00. Se foloseşte un limbaj licenţios şi tipologia personajelor este periculoasă", a spus Narcisa Iorga.

Ea a invocat încălcarea articolului 39 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată. (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

De asemenea, Narcisa Iorga a invocat şi articolul 18, literele a şi b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen", dar şi articolul 19, alineatul 2 literele f, g şi k din Cod - "(2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă; k) calitatea şi tipologia limbajului".

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, membru al CNA, a spus joi: "Lucrurile nu cred că au gravitatea unei amenzi de 30.000 de lei". Popescu a propus aplicarea unei sancţiuni de 20.000 de lei.

La rândul său, Viorel-Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a propus în şedinţa de joi o amendă de 10.000 de lei.

Întrucât în şedinţa de joi niciuna dintre propuneri nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase), votul a fost reluat în şedinţa de marţi, când propunerea de amendă cu 10.000 de lei a putut fi aplicată. Sancţiunea a fost votată de Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici