Kanal D, amendat cu 10.000 lei pentru limbaj vulgar şi scene violente

CNA a decis, joi, să amendeze cu 10.000 de lei postul Kanal D pentru mai multe ediţii ale emisiunilor "La Şuetă cu Bahmu", "Fata lui Tata" şi "Noră pentru mama", în care s-a folosit un limbaj vulgar şi s-au prezentat scene violente, încălcându-se legislaţia privind protecţia minorilor.

156 afișări
Imaginea articolului Kanal D, amendat cu 10.000 lei pentru limbaj vulgar şi scene violente

Kanal D, amendat cu 10.000 lei pentru limbaj vulgar şi scene violente

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, mai multe emisiuni difuzate de postul Kanal D în perioada 19 - 25 aprilie, constatând încălcări ale legislaţiei audiovizuale la programele "La Şuetă cu Bahmu", "Fata lui Tata" şi "Noră pentru mama".

Potrivit CNA, în emisiunea "La Şuetă cu Bahmu", difuzată de luni până vineri, în intervalul orar 16.00 - 18.30, în discuţii s-a folosit un limbaj vulgar şi s-au făcut aluzii sexuale.

CNA a constatat că şi în emisiunea "Fata lui Tata" există unele scene de violenţă şi înjurături. Emisiunea a fost difuzată în intervalul monitorizat în fiecare duminică, între orele 20.30 - 22.30.

"Replicile se fac într-o manieră de divertisment", a spus reprezentantul postului Kanal D, Cătălin Băleanu, prezent, joi, la şedinţa CNA.

El a precizat că scena despre care membrii CNA au spus că are în conţinut violenţă este "unică" în emisiune. "Nu este niciun cuvânt injurios, nu sunt scene de violenţă. Este o copilărie ce se întâmplă acolo, o îmbrânceală", a spus Băleanu. "Nu consider că această emisiune se încadrează în art. 21. La începutul şi finalul emisiunii este anunţat că personajele sunt fictive", a mai spus acesta.

În schimb, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că această scenă intră sub incidenţa articolului 21 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00 - 6.00 producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj; b) scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen; c) persoane în ipostaze degradante; d) consumul de droguri".

"Nu contează cât durează aceste scene, se spune că nu pot fi difuzate decât după ora 23.00", a spus Narcisa Iorga.

Totodată, CNA a constatat probleme de limbaj şi la reality-show-ul "Noră pentru mama", difuzat pe Kanal D de luni până vineri, de la 10.00 la 12.30, seara, de la 19.15 la 20.30, şi noaptea, între 02.00 - 04.00.

"Este o emisiune de 17 ore pe săptămână, cu foarte puţine derapaje de limbaj", a spus Cătălin Băleanu. "Vom încerca să edităm şi mai sever această emisiune, însă aceste conflicte au relevanţă pentru emisiune", a explicat Băleanu, precizând că audienţa acestei emisiuni, potrivit informaţilor furnizate de GfK, este reprezentată de un public de peste 14 ani.

CNA a decis să amendeze Kanal D, la propunerea lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, cu 10.000 de lei pentru încălcarea art. 39 din Legea audiovizualului - "(1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici