Kelemen: Bugetul Ministerului Culturii pentru anul viitor nu va fi mai mic decât cel din 2011

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă la Sfântu Gheorghe că bugetul de pornire pe anul 2012 al ministerului pe care îl coordonează nu va fi mai mic decât cel din acest an, precizând că astfel vor începe procedurile de licitaţie pentru Opera Naţională Română şi Muzeul Enescu.

261 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Bugetul Ministerului Culturii pentru anul viitor nu va fi mai mic decât cel din 2011

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"S-a modificat bugetul, vreau să vă liniştesc. Am avut mai multe discuţii, la credite de angajament avem deja înţelegerea pentru o sumă mai mare, de peste 100 de milioane de lei, deci putem începe licitaţiile. La credite bugetare - în jur de 91 de milioane, după discuţiile de ieri, alaltăieri (vineri, joi - n.r.), premierul a găsit resursele financiare şi bugetul va fi exact aşa cum doream eu. Nu vor fi periclitate programele, proiectele, investiţiile, chiar vom începe procedurile de licitaţie pentru Opera Naţională Română şi pentru Muzeul Enescu şi, dacă lucrurile merg bine, şi pentru Muzeul Ţăranului Român", a afirmat Kelemen Hunor.

Ministrul Culturii a subliniat că situaţia s-a rezolvat şi că a observat deschidere şi înţelegere în acest sens din partea premierului.

El a adăugat că astfel bugetul pentru 2012 nu va fi mai mic decât cel din acest an.

"Vorbesc de bugetul de pornire, pentru că în anul 2011 noi am avut la rectificări peste 100 de milioane în plus, doar la ultima rectificare am obţinut 57 milioane în plus, deci comparaţia se face cu bugetul iniţial", a conchis Kelemen.

Liderii coaliţiei au convenit, miercuri, ca proiectul de buget pentru 2012 să fie aprobat de Guvern săptămâna viitoare, probabil într-o şedinţă specială, mai mulţi miniştri, în principal cei ai UDMR, fiind nemulţumiţi de fondurile repartizate, în timp ce membri ai coaliţiei, inclusiv din partea PDL, reclamă fondurile insuficiente repartizate autorităţilor locale, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Proiectul de buget pentru anul viitor prevedea tăieri de fonduri pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu alocările din acest an, şi bugete mai mari pentru Sănătătate, Apărare, Administraţia Prezidenţială, instituţii din sistemul juridic, servicii de informaţii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara însă că nu poate accepta ca deficitul din 2012 să fie realizat pe seama Ministerului Culturii şi se arăta convins că vor fi identificate resursele prin care ministerul să aibă anul viitor un buget "foarte apropiat" de cel din acest an, singura reducere acceptată fiind suma pentru Festivalul "Enescu".

Premierul Emil Boc afirma, marţi seară, că rectificarea bugetară va fi efectuată cel târziu săptămâna viitoare, cu suplimentări de fonduri la ministerele Sănătăţii, Culturii şi la instituţiile care se ocupă de derularea unor investiţii în infrastructură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici