Kelemen Hunor: Încercăm să trimitem, în iunie, în Parlament Codul Patrimoniului Cultural

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Biblioteca Academiei Române, că "va încerca" să trimită în Parlament, în luna iunie, Codul Patrimoniului Cultural, afirmând, pe de altă parte, că se doreşte şi modificarea Hotărârii de Guvern "ce reglementează piaţa artelor vizuale".

136 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Încercăm să trimitem, în iunie, în Parlament Codul Patrimoniului Cultural

Kelemen Hunor: Încercăm să trimitem, în iunie, în Parlament Codul Patrimoniului Cultural (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Cu toţii am constatat o dezvoltate dinamică pe piaţa artelor vizuale (...). Această evoluţie foarte dinamică necesită şi nişte măsuri administrative şi legislative, de aceea am început o discuţie cu colegii din breaslă pentru a amenda, pentru a modifica legislaţia actuală, pentru că totuşi au trecut peste 10 ani de la ultima modificare sau de la ultimul act legislativ adoptat şi suntem conştienţi că în această perioadă de 10 ani sau chiar mai mult au evoluat lucrurile, s-au întâmplat lucruri extrem de importante şi trebuie să adaptăm legislaţia la realitatea secolului XXI", a declarat Kelemen Hunor, la conferinţa de presă organizată, la Biblioteca Academiei Române, pentru prezentarea Pavilionului de Artă "Art Safari", care se va desfăşura între 22 şi 25 mai, în Bucureşti.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a spus că se doreşte modificarea Hotărârii de Guvern "ce reglementează piaţa artelor vizuale". "Am primit propuneri importante şi vom încerca în iunie să trimitem în Parlament şi Codul Patrimoniului Cultural", a explicat ministrul Culturii.

În luna iulie a anului trecut, fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, declara, într-o conferinţă de presă, că cel târziu la începutul lunii august (2013, n.r.) va fi adus în dezbatere publică un proiect de Cod al Patrimoniului, care va permite o protecţie "mai energică" a monumentelor.

"Vom încerca să rescriem (actuala lege care guvernează patrimoniul, n.r.), aducem şi legea muzeelor tot acolo şi legea patrimoniul imaterial, tot ceea ce înseamnă patrimoniu va intra într-un Cod mai bun, mai actual, mai european decât cel pe care îl avem, cu ideea de a permite o protecţie mai energică a monumentelor. După cum ştiţi, acum, acţiunile sunt nule. Dacă ai un monument şi îl dărâmi, nu păţeşti nimic. Sunt nişte amenzi, chiar asta mi s-a părut amuzant, actuala lege, după ce se referă la amenzi, are un paragraf în care spune că se prescriu dacă nu sunt plătite în termen de trei ani. Cu alte cuvinte spune «nu fi fraier, nu îţi plăti amenzile, pentru că peste trei ani nu vei mai avea nimic de plătit». Ne gândim la un sistem mai sever de protecţie a monumentelor", a spus Daniel Barbu, într-o conferinţă de presă care a avut loc atunci, la sediul USL.

Pe de altă parte, potrivit programului Guvernului adoptat în 2014, printre obiectivele Executivului se află şi constituirea Fondului Patrimoniului Naţional, instituţie ce va prelua în administrare, va restaura şi conserva monumentele istorice şi de arhitectură cu statut incert al proprietăţii sau aflate în proprietate privată ori în administrarea autorităţilor locale.

De asemenea, conform sursei citate, printre obiectivele fundamentale se numără elaborarea, supunerea spre dezbatere publică şi promovarea legislativă a Codului Patrimoniului Cultural, în vederea realizării unei protecţii efective şi eficiente a patrimoniului cultural şi a introducerii sale în circuitul naţional şi internaţional.

Instituirea sistemului naţional de educaţie şi formare în domeniul patrimoniului construit, cu integrarea mecanismului de atestare a specialiştilor şi experţilor în domeniu, dar şi finalizarea inventarierii şi clasării patrimoniului naţional construit şi mobil şi întărirea dispozitivului legal şi a mijloacelor administrative de salvare, protejare şi punere în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, precum şi a siturilor şi ansamblurilor urbane şi a monumentelor de for public reprezintă pentru Guvern o prioritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici