Kelemen Hunor: Marin Constantin a fost unic

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, îl omagiază pe Marin Constantin, transmiţând într-un comunicat că acesta a fost unic, dând dovadă de "o seriozitate şi un profesionalism fără pereche" şi trăindu-şi viaţa prin muncă asiduă cu "o modestie şi o discreţie exemplare".

37 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Marin Constantin a fost unic

Kelemen Hunor: Marin Constantin a fost unic (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Este un moment trist, cu atât mai mult cu cât, astăzi, cultura română are nevoie, poate mai mult decât în alte vremuri, de modele de excelenţă, de repere de profesionalism, de ceea ce desemnăm prin expresia «şcoală de creaţie»", se arată în comunicatul ministrului Kelemen Hunor privind moartea lui Marin Constantin, fondatorul corului Madrigal.

Printre realizările lui Constantin sunt amintite "miile de concerte şi înregistrări", "distincţiile şi premiile celor mai prestigioase foruri muzicale", "entuziasmul publicului" şi "superlativele cronicilor", însă cea mai profundă dintre ele ar fi "dezvoltarea şcolii interpretative româneşti de muzică de cor într-o perioadă în care ispita superficialităţii era mare şi compromisurile inevitabile".

"Marin Constantin nu a fost singurul mare artist din domeniul muzicii corale din vremea sa, dar a fost unic (...). Numele lui Marin Constantin va rămâne legat pentru totdeauna de Corul naţional de cameră Madrigal (...) Sub bagheta lui Marin Constantin, Madrigalul a fost comparat deseori cu un cor de îngeri. Acum, maestrul a plecat să cânte cu îngerii lui Dumnezeu. Să-i fie cântul lin şi amintirea binecuvântată!", se mai arată în comunicat.

Dirijorul Marin Constantin, fondator şi director pe viaţă al Corului Naţional de Cameră Madrigal, a decedat sâmbătă.

Marin Constantin, născut pe 27 februarie 1925, la Urleta, judeţul Prahova, a fost muzician, compozitor, dirijor şi profesor, specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale.

Corul Madrigal, pe care Marin Constantin l-a înfiinţat în 1963, este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane. Corul Madrigal a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris.

Dirijorul Marin Constantin va fi înmormântat miercuri, la Cimitirul Bellu Evanghelic, trupul neînsufleţit al acestuia urmând să fie depus marţi la Ateneul Român din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici