Kover despre cazul Nyiro Jozsef: Eu nu am aruncat volumele lui Eliade pentru că a fost în Garda de Fier

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirmă că "ţelurile politice" ale lui Nyiro Jozsef trebuie separate de activitatea scriitoricească a acestuia, subliniind că el nu a aruncat volumele lui Eliade "pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier".

870 afișări
Imaginea articolului Kover despre cazul Nyiro Jozsef: Eu nu am aruncat volumele lui Eliade pentru că a fost în Garda de Fier

Kover despre cazul Nyiro Jozsef: Eu nu am aruncat volumele lui Eliade pentru că a fost în Garda de Fier (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax foto)

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că se află în Transilvania "în primul rând ca persoană fizică şi ca preşedinte de onoare al PCM" şi că doreşte să se facă o distincţie între campania electorală la care participă şi "actul de pioşenie" legat de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, la care urmează să participe, duminică, la Odorheiu Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Surse din PCM Mureş afirmă că, potrivit informaţiilor oferite de Kover Laszlo, Guvernul ungar şi cel român au ajuns la un acord în ce priveşte detaliiile tehnice legate de reînhumarea lui Nyiro Jozsef.

Preşedintele Parlamentului ungar nu cunoaşte însă amănunte legate de acest subiect, au spus sursele citate.

Iniţial, purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, declarase corespondentului MEDIAFAX că Parlamentul Ungariei a găsit o "cale amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată şi de partea română" în cazul Nyiro, dar că autoritatea ungară este singura abilitată să ofere "detalii tehnice" despre eveniment.

Joi, în conferinţa de presă de la Târgu Mureş, Kover Laszlo a precizat că vizita sa are legătură cu două evenimente legate de sărbătoarea de Rusalii - pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, "care este o sărbătoare sufletească pentru toţi maghiarii din Bazinul Carpatic", şi reînhumarea osemintelor scriitorului Nyiro Jozsef "în pământul natal, la Odorheiu Secuiesc, în duminica de Rusalii, pe 27 mai".

Kover a subliniat că, în momentul când s-a programat ceremonia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef, s-a stabilit programul şi că el va participa personal la eveniment, alegerile locale din România "erau programate pentru toamnă, comasate cu alegerile generale".

El a susţinut că acţiunile de campanie nu trebuie "să coincidă" cu reînhumarea lui Nyiro Jozsef şi că el "va face demersuri" în acest sens.

"Această coincidenţă nu a depins de noi şi nu noi am făcut ca alegerile locale să cadă pe această perioadă. Tocmai de aceea noi credem că nici nu ar fi bine să coincidă cele două acţiuni, campania este una şi actul de pioşenie pe care l-am organizat pentru duminică are un caracter religios. Din partea mea, sunt pentru această diferenţiere şi voi face demersuri în acest scop. Am speranţa că, şi în continuare, campania va avea un caracter paşnic şi nimeni nu va face probleme din acest motiv", a spus el.

Kover Laszlo a subliniat că "ţelurile politice ale lui Nyiro Jozsef trebuie despărţite de activitatea scriitoricească" şi că el nu a aruncat volumele lui Eliade "pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier".

"Ţelurile politice ale lui Nyiro Jozsef trebuie despărţite de activitatea scriitoricească. În România, şi în momentul de faţă, mai multe şcoli poartă numele lui Nyiro Jozsef, înseamnă că organele abilitate nu au pus nicio piedică şi au fost capabile să facă această separare (distincţie - n.r.), între scriitorul Nyiro şi politicianul Nyiro. Asta este o normalitate. Şi eu am pe rafturi volume de Mircea Eliade şi nu le-am aruncat la coşul de gunoi pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier. Domnul Nyiro nu mai trăieşte din 1953, de atunci a trecut multă vreme, probabil că a fost judecat de Dumnezeu de atunci şi treaba noastră este să ţinem cont de testamentul lui Nyiro şi să-l aducem acasă, în pământul natal", a spus Kover.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat că pentru el este o onoare că a fost invitat să participe la campania electorală a "colegilor" săi din PCM, că a venit în primul rând ca persoană fizică şi în calitate de preşedinte de onoare al PCM, însă reprezintă şi partidul din care face parte în Ungaria (FIDESZ), al cărui program este foarte apropiat de cel al PCM, având aceeaşi orientare politică.

"Sunt aici cu acelaşi scop cu care am fost şi în urmă cu patru ani, când am participat - şi atunci - în campania PCM. Sunt aici cum sunt prezenţi şi politicienii români în Republica Moldova, ca să sprijine acolo pe concetăţenii lor, cum politicienii români merg în Spania sau chiar în Italia ca să-i ajute pe concetăţenii lor în ţările respective. Sunt aici şi datorită faptului că orice politician care aparţine unei familii politice din Europa unită are dreptul şi poate să fie în campania colegilor săi din celelalte ţări, dacă fac parte din aceeaşi familie politică şi au orientări apropiate din punct de vedere ideologic", a conchis Kover.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că duminică va avea loc reînhumarea sciitorului Nyiro Jozsef, precizând că Parlamentul Ungariei a găsit o "cale amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată şi de partea română", dar că autoritatea ungară este singura abilitată să ofere "detalii tehnice" despre eveniment.

"Reînhumarea va avea loc duminică, dar detalii tehnice nu suntem abilitaţi să dăm presei. Sigurul abilitat este Parlamentul Ungariei, el este cel care a găsit calea amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată şi de partea română pentru aducerea în ţară a sicriului cu rămăşiţele pământeşti alea scriitorului Nyiro Jozsef", a spus Molnar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici