Kusturica va construi un oraş în Bosnia pentru a face un film

Regizorul sârb Emir Kusturica a prezentat, luni, la Visegrad, în estul Bosniei şi Herţegovinei, proiectul său de construcţie a unui străvechi oraş unde intenţionează să realizeze ecranizarea romanului "E un pod pe Drina", capodopera scriitorului iugoslav Ivo Andrić.

129 afișări
Imaginea articolului Kusturica va construi un oraş în Bosnia pentru a face un film

Kusturica va construi un oraş în Bosnia pentru a face un film (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom construi un oraş care va arăta ca şi cum ar fi fost ridicat în urmă cu 400 de ani", a declarat cineastul. "Pe străzile acestui oraş, în pieţe, pe faţade, parapete, acoperişuri şi pavaj, vom putea citi istoria care s-a evaporat ca apa sărată la soare şi care a lăsat în urmă strălucirea cristalelor", a adăugat Kusturica.

Regizorul a prezentat proiectul de construcţie al "Kamengrad" (care înseamnă sat de piatră) autorităţilor din Republika Srpska (RS), entitatea sârbilor din Bosnia, care i-au promis sprijinul lor.

Preşedintele RS, Milorad Dodik, a precizat că cheltuielile pentru construcţie ar urma să depăşească 10 milioane de euro. "Să îl reţinem aici pe celebrul regizor Emir Kusturica este în interesul nostru (...). Toate instituţiile importante din Republika Srpska vor fi implicate în acest proiect", a mai spus Dodik, adăugând că şi guvernul Serbiei ar trebui să susţină proiectul de construcţie..

Kamengrad sau "oraşul lui Andric" va fi construit, pe o suprafaţă de aproximativ 14.000 de metri pătraţi, în apropierea celebrului port otoman din secolul al XVI-lea Višegrad, unde se află celebrul pod peste Drina din romanul lui Andrić. Oraşul va fi alcătuit din circa 50 de case şi va avea de asemenea o biserică, primărie, hoteluri, teatru, magazine, cafenele, o piaţă de alimente şi un port.

Lucrările de construcţie sunt programate să înceapă în luna iunie, iar orăşelul va servi apoi ca atracţie turistică.

Scriitorul Ivo Andrić (1892 - 1975), crescut de familia mamei sale la Višegrad, a primit premiul Nobel pentru literatură în 1961. Cartea "E un pod peste Drina" prezintă istoria Bosniei şi a comunităţilor din această ţară care se intersectează şi se destramă.

Emir Kusturica a primit prestigiosul Palme d'Or pentru peliculele "Tata în călătorie de serviciu" (1985) şi "Underground" (1995), dar şi premiul pentru regie pentru "Vremea ţiganilor" (1988). Filmul său de debut, "Do You Remember Dolly Bell?", a câştigat primul său mare premiu, Leul de Argint, la Veneţia. De asemenea, Kusturica are în palmares un debut american răsunător, "Arizona Dream" (1993), iar în 1998, el a câştigat Leul de Argint la Festivalul de Film de la Veneţia, cu "Pisică albă, pisică neagră/ Black Cat, White Cat", o scandaloasă comedie despre ţigani. Cel mai recent film al său, "Maradona by Kusturica", este un lungmetraj documentar, rod al mai multor întâlniri pe care cineastul le-a avut cu "Dumnezeul fotbalului" Diego Maradona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici