"La Lecture", portretul muzei lui Picasso, scos la licitaţie

Tabloul "La Lecture", portretul muzei care a influenţat atât viaţa, cât şi cariera pictorului Pablo Picasso, va fi scos la licitaţie săptămâna viitoare, la Londra, au anunţat reprezentanţii casei Sotheby's, citaţi de bbc.co.uk.

95 afișări
Imaginea articolului "La Lecture", portretul muzei lui Picasso, scos la licitaţie

"La Lecture", portretul muzei lui Picasso, scos la licitaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tabloul reprezintă portretul unei iubite secrete a pictorului, Marie-Therese Walter, care avea doar 17 ani în momentul în care l-a cunoscut pe Picasso, pe atunci în vârstă de 45 de ani.

Relaţia lor a fost păstrată în mare secret timp de mulţi ani, din cauza faptului că renumitul artist era căsătorit, dar şi pentru că "muza" lui era foarte tânără.

Specialiştii se aşteaptă ca această pictură, realizată în 1932, să fie vândută pentru o sumă cuprinsă între 12 milioane de lire sterline (14 milioane de euro) şi 18 milioane de lire sterline (21 milioane de euro).

Înainte de a poza pentru tabloul "La Lecture", Marie-Therese Walter a mai apărut în alte câteva tablouri ale celebrului artist, însă prezenţa ei era "codată", trăsăturile tinerei fiind întotdeauna mascate şi estompate în fundal.

Abia după ce pictura a fost expusă într-o retrospectivă a operelor lui Picasso, soţia acestuia, Olga Khokhlova, a realizat că în viaţa soţului ei există o altă femeie, iar mariajul lor s-a destrămat la scurt timp după aceea.

Marie-Therese Walter a avut o fiică, Maya, cu Pablo Picasso şi a reprezentat sursa de inspiraţie pentru alte două lucrări celebre pictate tot în anul 1932 - "Le Rêve" şi "Nu au Plateau de Sculpteur" (Nude, Green Leaves and Bust).

Printre celelalte opere de artă modernă şi impresionistă ce vor fi scoase la licitaţie de casa Sotheby's pe 8 februarie se află şi câteva tablouri de Claude Monet şi Lucian Freud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici