Apărut la editura pariziană TdB Editions, volumul a fost lansat la Paris, în luna decembrie a anului trecut.
La evenimentul de miercuri seară, găzduit de Institutul Francez din Zagreb, au vorbit directorul Institutului, Stephane Re şi ambasadorul Franţei în Croaţia, Francois Saint-Paul.
Pentru Stephane Re, "La mort du rabbin" se înscrie în "solida tradiţie literară" a scriitorilor români francofoni, fiind "o foarte frumoasă poveste filosofică".
Ambasadorul Franţei în Croaţia, Francois Saint-Paul vede romaul de debut al lui Neacşu drept o "carte care atrage, surprinde şi uimeşte".
"Cred este o dovadă că există mai multe feluri de a face jurnalism. Cel superficial şi cel profund. Cartea invită la această reflexie. Poate că, pentru a fi un bun jurnalist trebuie să fi capabil de a face şi literatură. Francez fiind, am o admiraţie deosebită pentru Călin, care, fiind străin, român, scrie în franceză şi, deci, a gândit în franceză această carte, ceea ce, pentru mine, este cât se poate de magic", a comentat diplomatul francez.
Călin Neacşu a spus, pentru MEDIAFAX, că poartă discuţii cu reprezentanţii Institutului Francez din Bucureşti pentru organizarea unei prezentări a romanului în România, probabil în toamnă şi că apariţia unei ediţii româneşti a volumului său de debut i-ar fi "desigur, foarte dragă".
Călin Neacşu (45 de ani), este jurnalist al AFP din 1990. În 1999 a fost nominalizat de France Presse la premiul pentru jurnalism Albert Londres, el fiind unul dintre puţinii jurnalişti străini admişi pentru această distincţie.