"Lampa cu căciulă" de Radu Jude - Marele Premiu al Festivalului de la Uppsala

Filmul "Lampa cu căciulă" al lui Radu Jude a câştigat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de film de scurtmetraj de la Uppsala (Suedia), care s-a încheiat duminică, anunţă Institutul Cultural Român.

3 afișări
Imaginea articolului "Lampa cu căciulă" de Radu Jude - Marele Premiu al Festivalului de la Uppsala

"Lampa cu căciulă" de Radu Jude - Marele Premiu al Festivalului de la Uppsala

Premiul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului de la Uppsala a fost în valoare de 25.000 de coroane suedeze (2.700 euro). Distincţia pentru filmul românesc a fost ridicată de producătorul Ada Solomon, aflată la Uppsala la invitaţia Institutului Cultural Român (ICR) de la Stockholm.

Potrivit ICR, juriul a acordat Marele Premiu scurtmetrajului românesc "Lampa cu căciulă", deoarece "este o călătorie umoristică şi vizuală, care explorează cu multă onestitate relaţia dintre tată şi fiu".

"Lampa cu căciulă", în regia lui Radu Jude, pe un scenariu semnat de Florin Lăzărescu, este un road-movie despre relaţia tată-fiu şi despre importanţa lucrurilor mici. Pelicula a concurat cu 378 de producţii de scurtmetraj din întreaga lume. În competiţia de anul acesta a fost selectat şi filmul "Amatorul", al regizorului Marian Crişan.

Filmul lui Radu Jude a mai fost distins cu Marele Premiu pentru scurtmetraj la Festivalul de film de la Montpellier, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Cottbus, marele premiu la Festivalul de film de la Bilbao, marele premiu la Festivalul de film de la Trieste, Marele premiu al juriului la Festivalul Sundance şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de film DaKino.

Fondat în 1982, Festivalul Internaţional de film de scurtmetraj de la Uppsala a devenit cel mai important eveniment cultural de gen din zona nord-europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici