Laureaţii Concursului "George Enescu" vor avea şansa de a studia la Academia de Muzică din Viena

Laureaţii ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional "George Enescu", care se va desfăşura în perioada 6 - 27 septembrie, vor avea posibilitatea de a studia la Academia de Muzică din Viena, una dintre cele mai bine cotate instituţii de gen din lume, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

108 afișări
Imaginea articolului Laureaţii Concursului "George Enescu" vor avea şansa de a studia la Academia de Muzică din Viena

Laureaţii Concursului "George Enescu" vor avea şansa de a studia la Academia de Muzică din Viena (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)

Pentru prima dată în istoria Concursului Internaţional "George Enescu", Academia de Muzică din Viena oferă oportunitatea laureaţilor ediţiei din această toamnă de a studia la Viena în cadrul unui masterclass cu unii dintre cei mai cunoscuţi muzicieni ai lumii.

De masterclass vor beneficia câştigătorii secţiunilor de Vioară, Violoncel şi Pian. Această oportunitate se adaugă celor 100.000 de euro cât valorează premiile acestei ediţii a Concursului Internaţional "George Enescu".

Un masterclass este un curs special de perfecţionare în cadrul căruia autorităţi în domeniul muzicii clasice internaţionale împărtăşesc tinerilor muzicieni talentaţi şi studenţilor secrete ale muzicii din experienţa lor. La ora actuală, un materclass este considerat la nivel mondial ca fiind una dintre cele mai importante oportunităţi de perfecţionare în muzica clasică. Importanţi artişti ai muzicii clasice, precum Valery Gergiev, Daniel Barenboim, Maxim Vengerov, au acordat de-a lungul timpului masterclass-uri, o parte dintre acestea fiind filmate şi publicate pe canalul YouTube.

"Sunt onorat să fac parte din juriul Concursului Enescu atâţia ani la rând, este evenimentul unde am putut asculta tineri muzicieni foarte talentaţi, pe unii dintre ei urmărindu-i apoi în evoluţia lor către o carieră internaţională. Susţinem talentele pe care le dezvăluie Concursul Enescu şi le vom fi aproape prin toate mijloacele de care dispunem la Viena. Sperăm că aceste masterclass-uri cu muzicieni celebri îi vor ajuta în drumul lor spre atingerea perfecţiunii", a declarat Igor Petrushevski, directorul Academiei de Muzică din Viena, în scrisoarea trimisă organizatorilor Concursului Enescu.

Igor Petrushevski este considerat unul dintre cei mai importanţi profesori de vioară din Europa. A colaborat peste 10 ani cu Royal Academy of Music (Londra), studenţii săi câştigând cele mai multe premii la concursurile internaţionale.

Singurul concurs din România afiliat la Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale Muzicale (FMCIM) şi parte a presigiosului Festival "George Enescu", Concursul Internaţional "George Enescu" va fi deschis pe 6 septembrie, printr-un concert de gală la Ateneul Român. Violonistul Alexandru Tomescu, laureat la ediţia din 1999 a Concursului, şi pianistul Amir Tebenikhin, laureat al ediţiei din 2007, vor aduce publicului "Rapsodia Nr.1 în La Major", de George Enescu, "Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op.64", de Felix Mendelssohn-Bartholdy, şi "Concertul pentru Pian şi Orchestră în La Minor Op.16", de Edvard Gireg.

Concursul Internaţional "George Enescu" are patru secţiuni: Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie. Probele competiţionale se vor desfăşura în două insituţii-emblemă ale Capitalei - Ateneul Român şi Universitatea Naţională de Muzică, în timp ce concertele finale vor avea loc la Ateneul Român şi vor fi susţinute alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu".

Remarcabili solişti, precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care interpretează în prezent sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Riccardo Muti), unii dintre cel mai bine cotaţi pianişti români în lume - Radu Lupu şi Dan Grigore -, reputate nume ale artei lirice - soprana Ileana Cotrubaş, mezzosoprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu - şi unii dintre cei mai performanţi artişti români de generaţie nouă - Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Anna Ţifu - sunt doar câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional "George Enescu".

Mesajul ediţiei din 2014 a Concursului Enescu este "România contează!". Concursul "George Enescu" consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României ca jucător pe piaţa culturală internaţională. Reprezintă deopotrivă o oportunitate pentru tinerii muzicieni din România şi din întreaga lume, precum şi un brand care vorbeşte despre identitatea culturală a românilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici