Le Monde, achiziţionat de oamenii de afaceri Matthieu Pigasse, Xavier Niel şi Pierre Bergé

Le Monde, unul dintre cele mai prestigioase ziare franceze, a fost achiziţionat, alături de compania cu acelaşi nume, de grupul format din oamenii de afaceri Matthieu Pigasse, Xavier Niel şi Pierre Bergé.

17 afișări
Imaginea articolului Le Monde, achiziţionat de oamenii de afaceri Matthieu Pigasse, Xavier Niel şi Pierre Bergé

Le Monde, achiziţionat de oamenii de afaceri Matthieu Pigasse, Xavier Niel şi Pierre Bergé (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consorţiul format din Orange (France Télécom), Prisa şi Le Nouvel Observateur a anunţat luni că se retrage din cursa pentru achiziţia Le Monde.

Consiliul de supraveghere a grupului Le Monde a votat, luni după-amiază, în favoarea ofertei depuse de cei trei oameni de afaceri, cu 11 voturi din 20.

Achiziţia prestigiosului cotidian a căpătat o dimensiune politică, după ce s-a dezvăluit faptul că preşedintele francez Nicolas Sarkozy a încercat să îl influenţeze pe directorul grupului Le Monde, Eric Fottorino, semnalându-i că oferta depusă de cei trei oameni de afaceri nu este pe placul său.

Această intervenţie a lui Sarkozy a suscitat nenumărate critici din partea adversarilor săi politici, care l-au acuzat că se amestecă în afacerile media.

Oferta Bergé-Niel-Pigasse, care implică şi un plan de apropiere a echipelor care lucrează pentru versiunea web şi pentru cea tipărită a ziarului, prevede o finanţare iniţială de 100 de milioane de euro pentru a salva publicaţia de la faliment şi pentru a menţine independenţa editorială.

"Noi considerăm Le Monde un bun comun", au asigurat cei trei oameni de afaceri în cadrul unui comunicat. Negocierile pentru recapitalizarea Le Monde se vor derula până pe 30 septembrie.

Doi dintre cei trei oameni de afaceri care au preluat Le Monde sunt de stânga.

Apropiat al preşedintelui socialist François Mitterrand şi un pasionat de cultură, Pierre Bergé, în vârstă de 79 de ani, a susţinut financiar campania electorală a socialistei Ségolène Royal, în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2007.

Matthieu Pigasse, în vârstă de 41 de ani, şi-a cultivat imaginea de bancher atipic, cu opinii de stânga, dar şi mare iubitor de muzică rock.

Xavier Niel, de 42 ani, este considerat un om de afaceri vizionar şi atipic, care a investit în diverse tipuri de afaceri. Averea sa este estimată la 2,4 miliarde de euro.

Grupul Le Monde, care deţine cotidianul cu acelaşi titlu, dar şi alte reviste, precum săptămânalul cultural Telerama şi publicaţia catolică La Vie, a înregistrat în 2009 pierderi nete de 25,2 milioane de euro.

În luna martie, grupul Le Monde a prezentat mai multe "inovaţii editoriale" pe care le dezvoltă în jurul mărcii sale, care au inclus o relansare a machetei tipărite şi a celei digitale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici