"Leaving", singurul film regizat de Václav Havel, prezentat la ediţia 2012 a Mediaş Film Festival

"Leaving", singurul film regizat de Václav Havel, va fi prezentat în afara competiţiei la ediţia 2012 a MECEFF - Mediaş Central European Film Festival, care se va desfăşura între 2 şi 8 septembrie.

138 afișări
Imaginea articolului "Leaving", singurul film regizat de Václav Havel, prezentat la ediţia 2012 a Mediaş Film Festival

"Leaving", singurul film regizat de Václav Havel, prezentat la ediţia 2012 a Mediaş Film Festival (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Similar programului primei ediţii, pe lângă competiţia oficială ce reuneşte şapte filme, toate câştigătoare ale premiilor naţionale anuale acordate de fiecare dintre ţările participante (Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia), cea de-a doua ediţie MECEFF va oferi publicului o serie "bonus" de producţii din acelaşi spaţiu geografic, selecţionate în cele mai importante evenimente de profil din Europa şi nu numai, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX

Astfel, în cadrul MECEFF 2012, Cehia va fi prezentă cu o proiecţie cu totul specială - "Leaving", unicul film regizat de Václav Havel, o comedie dulce-amară despre un cancelar care urmează să fie demis din funcţie după foarte mulţi ani de serviciu în slujba ţării. Adaptare a piesei omonime, publicată de Havel în 2007, "Leaving" a fost lansat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, ediţia 2011.

Un alt film prezentat la festival în afara competiţiei este "Izlet", în regia lui Nejc Gazvoda, din Slovenia, care spune povestea a trei buni prieteni, Ziva, Andrej şi Gregor: Gregor este pe cale să plece în Afganistan, Ziva urmează să îşi continue studiile în străinătate, iar Andrej este homosexual. Cei trei se pregătesc pentru ultima vacanţă împreună. Lansat în premieră mondială la Sarajevo, acest delicat coming-of-age a fost prezentat în cadrul unor festivaluri precum cele de la Hamburg, Varşovia, Montpellier, Arras, Zagreb, Vilnius şi Sao Paolo. Tot din Slovenia vine şi filmul lui Janez Burger, "Circus Fantasticus". Cu o premisă cel puţin incitantă (un bărbat a cărui soţie a fost ucisă de o grenadă, locuieşte cu copiii săi într-o casă pe jumătate demolată, în mijlocul unui câmp, aşteptând constant un alt atac), "Circus Fantasticus" a făcut şi el turul de onoare al festivalurilor (Rotterdam, Goteborg, Melbourne, Tokyo). Ambele filme sunt prezentate în premieră în România.

Continuând periplul central-european, Polonia propune două titluri în premieră românească: "Fear of Falling", al lui Bartosz Konopka, povestea unui tânăr plecat din provincie pentru a face carieră la oraş, dar care trebuie să revină acasă pentru a-şi ajuta tatăl cu probleme psihice, şi "North from Calabria", al lui Marcin Sauter, o încercare de a crea un loc, un oraş în care este uşor să trăieşti, în care oamenii se cunosc, îşi iartă greşelile, se întâlnesc să vorbească şi nu vor decât să fie doar sa fie împreună.

O nouă premieră românească vine şi din Slovacia - "The Corpse Must Die", în regia lui Jozef Paštéka, o comedie contemporană ai cărei protagonişti sunt conectaţi între ei prin profesii şi familii şi-ale căror vieţi sunt date peste cap de o serie de evenimente neaşteptate.

Seria de filme bonus din Europa Centrală este încheiată de trei producţii din Ungaria: "1", "The Unburied Man" şi "Tranquility".

Selecţionat în cadrul celor mai importante festivaluri de film fantastic ale lumii - Bruxelles, Fantasporto şi Sitges - şi inspirat de culegerea de eseuri a lui Stanislaw Lem "Biblioteca secolului al XXI-lea", filmul lui Pater Sparrow, "1", are drept protagonist o carte, ale cărei mii şi mii de copii umplu în mod misterios şi până la refuz o librărie renumită pentru operele sale rare. Ciudata carte nu pare a avea un autor sau un editor şi descrie ce se întâmplă în întreaga umanitate, într-un minut.

"The Unburied Man", al Mártei Mészáros, se axează pe personalitatea lui Imre Nagy, primul lider comunist ce a devenit simbolul unei revoluţii naţionale şi care a abrogat Tratatul de la Varşovia şi a pledat pentru democraţia bazată pe un sistem de partide pluralist.

Cel de-al treilea film maghiar prezentat la MECEFF 2012 în afara competiţiei este "Tranquility", al lui Róbert Alföldi, povestea unui autor ce se luptă cu disperare să îşi trăiască propria viaţă şi să scape de posesivitatea mamei maniaco-depresive.

Cea de-a doua ediţie MECEFF - Mediaş Central European Film Festival, un festival care îl are ca preşedinte pe regizorul Radu Gabrea, va avea loc la Mediaş, judeţul Sibiu, în perioada 2 - 8 septembrie.

Organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Mediaş, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Regiunea Tarnavelor şi Ministerul Culturii, MECEFF este unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine din aşa-zisul perimetru al "Europei Centrale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici