Lingvistul român Theodor Hristea a murit - Mediafax

Lingvistul român Theodor Hristea a murit

Lingvistul şi profesorul universitar român Theodor Hristea a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, şi va fi înmormântat vineri, la Cimitirul "Buna Vestire" din Bucureşti, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti.

589 afişări
Imaginea articolului Lingvistul român Theodor Hristea a murit

Lingvistul român Theodor Hristea a murit (Imagine: Mediafax Foto)

Prof. dr. Theodor Hristea s-a născut la 1 mai1930 în comuna Dranic, judeţul Dolj. A absolvit Facultatea deFilologie a Universităţii din Bucureşti în 1955, unde a devenit, unan mai târziu, asistent (1956-1962), apoi lector (1962-1970),doctor în filologie (1968), conferenţiar (din 1970) şi profesoruniversitar titular la Catedra de limba română.

După pensionare, a rămas profesor consultant, conducător dedoctorat, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti,fiind, în acelaşi timp, profesor la Facultatea de Ştiinţe aleComunicării a Universităţii Ecologice din Bucureşti.

Remarcat încă din perioada studenţiei de Al. Rosetti, IorguIordan şi Al. Graur, Hristea a urmat studii de specializareîn domeniul lexicologiei la Moscova şi Leningrad (1961). Afost lector de limba şi literatura română în Cehoslovacia(Universitatea din Praga, 1965-1966), în Statele Unite ale Americii(University of Washington, Rochester University şi Boston College,1967-1970) şi în Franţa (Université "Jean Moulin" de Lyon,Université de Saint Etienne).

Prin activitatea neîntreruptă la catedră, atât în ţară, cât şila mari universităţi din lume, Theodor Hristea a continuatmarea şcoală românească de lingvistică, promovând limba şicultura română în aspectele lor fundamentale, cu respectultradiţiei şi, în acelaşi timp, cu impunerea unor metode şi conceptemoderne care au devenit puncte de referinţă în lingvisticaromânească.

Theodor Hristea a fost membru în colectivul de etimologie al"Dicţionarului tezaur al Academiei Române", a colaborat larealizarea "Dicţionarului limbii române moderne" şi a"Dicţionarului explicativ al limbii române", ceea ce l-a impus caun strălucit reprezentant al lingvisticii româneşti contemporane.Autor a peste 300 de recenzii, articole şi studii fundamentale,Theodor Hristea a scris, printre altele, "Probleme de etimologie"(1968), "Sinteze de limba română" (lucrare colectivă pe care acoordonat-o şi în care are, ca autor, cea mai importantăcontribuţie, ediţia a III-a, 1984), "Probleme de cultivare şi destudiere a limbii române contemporane" (1994), "Limba română".

Trupul neînsufleţit al lui Theodor Hristea a fost depusla Biserica "Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan" din Capitală, iarslujba de înmormântare are loc vineri, de la ora 13.00, lacimitirul "Buna Vestire".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici