Literatura feminină la editurile româneşti - între personaje "glamour" şi autoare de succes

Fie că este vorba de poveştile de dragoste prezentate în cărţi dedicate special femeilor, fie că este vorba de romane recompensate cu numeroase premii scrise de autoare-cult, literatura feminină are încă mult succes, apreciază reprezentanţi ai editurilor româneşti.

1010 afișări
Imaginea articolului Literatura feminină la editurile româneşti - între personaje "glamour" şi autoare de succes

Literatura feminină la editurile româneşti - între personaje "glamour" şi autoare de succes (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Directorul general al Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, cea care coordonează seria "Raftul Denisei", apreciază că genul scriitorului contează prea puţin atunci când este vorba de calitatea literaturii. "A ajuns ca termenul de literatură feminină să fie unul depreciativ or literatura scrisă de femei care au talent nu se încadrează în literatură feminină, ci pur şi simplu în literatură", spune aceasta. Astfel, scriitoare-cult, precum Isabel Allende şi Herta Muller, se bucură de serii de autor dedicate lor. De altfel, cele două scriitoare se regăsesc în topul vânzărilor Humanitas Fiction.

Humanitas Fiction are, de asemenea, o colecţie cu volume dedicate genului chick-lit - "Cocktail" -, care, potrivit Denisei Comănescu, este dedicată mai mult tinerelor. "În această colecţie, în ultimii ani, am publicat foarte puţine titluri, pentru că este o tendinţă generală care se manifestă în lume şi anume literatura chick-lit prezintă din ce în ce mai puţin interes, pentru că tinerele citesc cărţi practice în primul rând, de self-help, din care află cum să se comporte în diferite situaţii, cum să se îmbrace, cum să se comporte la prima întâlnire etc. Pentru acest segment, am publicat cartea «Cu mănuşi», de Mihaela Nicola", a declarat directoarea Humanitas Fiction. De altfel, anul acesta, Humanitas Fiction va publica un al doilea volum al cărţii scrise de Mihaela Nicola.

"Literatura scrisă de femei, dacă sunt autoare talentate, intră în brandul literaturii bune care se publică astăzi", spune coordonatoarea "Raftului Denisei".

Unul dintre cele mai recente titluri apărute în această colecţie este scris de o autoare - "Femeia din amiază", de Julia Franck, roman care face multă vâlvă în toate ţările în care este publicat. O altă autoare de succes a Humanitas Fiction este Kate Morton, cu volumul "Casa de la Riverton".

Dacă autoarele, chiar dacă fac parte din genul chick-lit sau nu, se adresează mai mult cititoarelor decât cititorilor este greu de stabilit.

"Statisticile care s-au făcut şi la noi sunt destul de vechi (...), dar, potrivit statisticilor internaţionale, femeile citesc mai mult decât bărbaţii, iar publicul de carte este mai mult public feminin. Atunci, e normal să fie mai multe cititoare", spune Denisa Comănescu. Pe de altă parte, aceasta spune că, într-un fel, sintagma de "literatură feminină" a ajuns să fie una depreciativă. Femeile scriitoare, însă, vând în general bine, iar câteva dintre ingredientele succesului ar putea fi poveştile de dragoste, personajele "glamour" şi, nu în ultimul rând, ecranizările hollywoodiene. Astfel, un alt mare succes al editurii, volumul "Apă pentru elefanţi", de Sara Gruen, va fi relansat cu ocazia premierei în cinematografe a filmului omonim.

Polirom mizează pe colecţii care să strângă volumele dedicate femeilor într-un singur gen - Chic. "Chic (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) este colecţia care a adus genul chick-lit pe piaţa autohtonă de carte. Până la lansarea noului proiect editorial, testaserăm interesul cititoarelor din România pentru acest gen literar, prin traducerea romanelor lui Helen Fielding, a bestsellerului «Diavolul se îmbracă de la Prada» şi a primelor trei titluri ale mini-seriei «La cumpărături...», a lui Sophie Kinsella, în cadrul colecţiei «Biblioteca Polirom». Vânzările excelente ne-au semnalat faptul că există un public interesat de acest nou tip de scriitură, motiv pentru care am intensificat traducerile de cărţi aparţinând genului chick-lit, în cadrul unei nou colecţii: Chic. Lansată în urmă cu aproximativ cinci ani, colecţia numără în prezent 68 de titluri", spune directorul de imagine al Polirom, Oana Boca. "Chic este unul dintre cele mai de succes proiecte ale editurii Polirom din ultimii ani. Lansarea colecţiei s-a bucurat de o primire entuziastă atât din partea publicului larg (dovadă stau cele aproape 600.000 de exemplare vândute), cât şi din partea presei şi a lumii mondene", adaugă aceasta.

Oana Boca spune că o parte dintre cărţile care se înscriu în seria chick-lit atrag pentru că au fost ecranizate în producţii de succes, înainte de a fi tipărite.

"Deşi genul chick-lit a trezit ulterior şi interesul altor edituri româneşti, Chic rămâne singura colecţie de gen ce reuneşte titluri ecranizate cu succes la Hollywood, cu încasări de sute de milioane de dolari, distribuite în lumea întreagă - «Diavolul se îmbracă de la Prada», «Jurnalul lui Bridget Jones», «Bridget Jones: La limita raţiunii», «Jurnalul unei dădace», «Mă dau în vînt după cumpărături» - cărţi-brand, devenite printre cele mai căutate blockbuster-uri din lumea filmului", spune directorul de imagine Polirom.

Potrivit acesteia, cititoarele cumpără asemenea volume pentru că "sunt frumoase, colorate, uşor de asortat cu orice accesoriu, au un discurs «casual smart», deci savuros, sunt potrivite pentru a fi citite şi în avion şi în sala de aşteptare de la coafor, dar şi în amfiteatru".

În topul vânzărilor Chic, pe primele locuri se clasează volumele "Jurnalul lui Bridget Jones", de Helen Fielding, "Diavolul se îmbracă de la Prada", de Lauren Weisberger, şi "Mă dau în vânt după cumpărături", de Sophie Kinsella. Cel mai bine vândute autoare de la Polirom sunt Mihaela Rădulescu şi Aurora Liiceanu, potrivit Oanei Boca.

Astfel, din 2007, de când a publicat volumul "Despre lucrurile simple", Mihaela Rădulescu domină topul vânzărilor întocmite de editură la final de an - singura excepţie o constituie anul 2008, când bestsellerul "Versetele satanice", de Salman Rushdie, a dominat clasamentul, iar volumului de debut al Mihaelei Rădulescu i-a revenit cea de-a doua poziţie.

"Numai în 2010, un an în care vînzările de carte s-au situat pe un trend descendent, «Nişte răspunsuri», cea de-a doua carte a autoarei, s-a vândut în peste 50.000 de exemplare", spune directorul de imagine Polirom.

Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut şi mediatizat psiholog din România, este şi unul dintre cei mai iubiţi autori ai Editurii Polirom. Cele patru volume ale sale - "Prin perdea", "Rendez-vous cu lumea", "Patru femei, patru poveşti" şi "La taifas" -, deşi lansate la diferenţă foarte mică de timp unul de celălalt, au înregistrat încasări foarte bune, Aurora Liiceanu situându-se pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine vânduţi autori Polirom la sfârşitul anului trecut.

O autoare care va apărea în curând la Polirom este Maria Dueñas, cu "Iubirile croitoresei". Excepţionalul debut al Mariei Dueñas, "Iubirile croitoresei", este o carte vândută în peste 1 milion de exemplare în Spania. Romanul a fost tradus în peste 25 de limbi străine şi urmează să fie adaptat pentru televiziune, într-o mini-serie de 13 episoade, care vor fi difuzate la sfârşitul acestui an.

De asemenea, o altă carte care va apărea la Polirom este "Carnetul auriu", semnată de autoarea premiată cu Nobel Doris Lessing. Volumul "Carnetul auriu" (1962), considerat "biblia feminismului", este povestea unei scriitoare, Anna Wulf, a celor patru carnete în care îşi înregistrează viaţa şi a încercării ei de-a le uni, în final, într-un al cincilea carnet, auriu.

La editura Leda, imprint editorial al grupului Corint, seria "Love & Life" este dedicată unor titluri care cuprind poveşti despre dragoste şi despre destinul unor femei. Printre cărţile prezente în această secţiune se numără "Cele nouă chipuri ale inimii", de Anita Nair, "Anotimpul fructelor de mango", de Amulya Malladi, dar şi "Ghidul de supravieţuire al unei foste soţii", de Debby Holt.

Totodată, editura Curtea Veche reuneşte, în colecţia "Femei celebre", cărţi despre personaje istorice feminine. Astfel, în colecţie se regăsesc volume precum "Regenta neagră", de Franck Ferrand, "Nostalgia nu mai e ce-a fost", de Simone Signoret, şi "Femei celebre pe divan", de Catherine Siguret - o carte care analizează femeile-cult din istorie, precum Marlene Dietrich, Colette, Virginia Woolf, Josephine Baker şi Simone de Beauvoir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici