Literatura feminină la editurile româneşti - între personaje "glamour" şi autoare de succes

Fie că este vorba de poveştile de dragoste prezentate în cărţi dedicate special femeilor, fie că este vorba de romane recompensate cu numeroase premii scrise de autoare-cult, literatura feminină are încă mult succes, apreciază reprezentanţi ai editurilor româneşti.

872 afişări
Imaginea articolului Literatura feminină la editurile româneşti - între personaje "glamour" şi autoare de succes

Literatura feminină la editurile româneşti - între personaje "glamour" şi autoare de succes (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Directorul general al Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, ceacare coordonează seria "Raftul Denisei", apreciază că genulscriitorului contează prea puţin atunci când este vorba decalitatea literaturii. "A ajuns ca termenul de literatură femininăsă fie unul depreciativ or literatura scrisă de femei care autalent nu se încadrează în literatură feminină, ci pur şi simplu înliteratură", spune aceasta. Astfel, scriitoare-cult, precum IsabelAllende şi Herta Muller, se bucură de serii de autor dedicate lor.De altfel, cele două scriitoare se regăsesc în topul vânzărilorHumanitas Fiction.

Humanitas Fiction are, de asemenea, o colecţie cu volumededicate genului chick-lit - "Cocktail" -, care, potrivit DeniseiComănescu, este dedicată mai mult tinerelor. "În această colecţie,în ultimii ani, am publicat foarte puţine titluri, pentru că este otendinţă generală care se manifestă în lume şi anume literaturachick-lit prezintă din ce în ce mai puţin interes, pentru cătinerele citesc cărţi practice în primul rând, de self-help, dincare află cum să se comporte în diferite situaţii, cum să seîmbrace, cum să se comporte la prima întâlnire etc. Pentru acestsegment, am publicat cartea «Cu mănuşi», de Mihaela Nicola", adeclarat directoarea Humanitas Fiction. De altfel, anul acesta,Humanitas Fiction va publica un al doilea volum al cărţii scrise deMihaela Nicola.

"Literatura scrisă de femei, dacă sunt autoare talentate, intrăîn brandul literaturii bune care se publică astăzi", spunecoordonatoarea "Raftului Denisei".

Unul dintre cele mai recente titluri apărute în această colecţieeste scris de o autoare - "Femeia din amiază", de Julia Franck,roman care face multă vâlvă în toate ţările în care este publicat.O altă autoare de succes a Humanitas Fiction este Kate Morton, cuvolumul "Casa de la Riverton".

Dacă autoarele, chiar dacă fac parte din genul chick-lit sau nu,se adresează mai mult cititoarelor decât cititorilor este greu destabilit.

"Statisticile care s-au făcut şi la noi sunt destul de vechi(...), dar, potrivit statisticilor internaţionale, femeile citescmai mult decât bărbaţii, iar publicul de carte este mai mult publicfeminin. Atunci, e normal să fie mai multe cititoare", spune DenisaComănescu. Pe de altă parte, aceasta spune că, într-un fel,sintagma de "literatură feminină" a ajuns să fie una depreciativă.Femeile scriitoare, însă, vând în general bine, iar câteva dintreingredientele succesului ar putea fi poveştile de dragoste,personajele "glamour" şi, nu în ultimul rând, ecranizărilehollywoodiene. Astfel, un alt mare succes al editurii, volumul "Apăpentru elefanţi", de Sara Gruen, va fi relansat cu ocazia premiereiîn cinematografe a filmului omonim.

Polirom mizează pe colecţii care să strângă volumele dedicatefemeilor într-un singur gen - Chic. "Chic (coordonatorBogdan-Alexandru Stănescu) este colecţia care a adus genulchick-lit pe piaţa autohtonă de carte. Până la lansarea nouluiproiect editorial, testaserăm interesul cititoarelor din Româniapentru acest gen literar, prin traducerea romanelor lui HelenFielding, a bestsellerului «Diavolul se îmbracă de la Prada» şi aprimelor trei titluri ale mini-seriei «La cumpărături...», a luiSophie Kinsella, în cadrul colecţiei «Biblioteca Polirom».Vânzările excelente ne-au semnalat faptul că există un publicinteresat de acest nou tip de scriitură, motiv pentru care amintensificat traducerile de cărţi aparţinând genului chick-lit, încadrul unei nou colecţii: Chic. Lansată în urmă cu aproximativcinci ani, colecţia numără în prezent 68 de titluri", spunedirectorul de imagine al Polirom, Oana Boca. "Chic este unul dintrecele mai de succes proiecte ale editurii Polirom din ultimii ani.Lansarea colecţiei s-a bucurat de o primire entuziastă atât dinpartea publicului larg (dovadă stau cele aproape 600.000 deexemplare vândute), cât şi din partea presei şi a lumii mondene",adaugă aceasta.

Oana Boca spune că o parte dintre cărţile care se înscriu înseria chick-lit atrag pentru că au fost ecranizate în producţii desucces, înainte de a fi tipărite.

"Deşi genul chick-lit a trezit ulterior şi interesul altoredituri româneşti, Chic rămâne singura colecţie de gen ce reuneştetitluri ecranizate cu succes la Hollywood, cu încasări de sute demilioane de dolari, distribuite în lumea întreagă - «Diavolul seîmbracă de la Prada», «Jurnalul lui Bridget Jones», «Bridget Jones:La limita raţiunii», «Jurnalul unei dădace», «Mă dau în vînt dupăcumpărături» - cărţi-brand, devenite printre cele mai căutateblockbuster-uri din lumea filmului", spune directorul de imaginePolirom.

Potrivit acesteia, cititoarele cumpără asemenea volume pentru că"sunt frumoase, colorate, uşor de asortat cu orice accesoriu, au undiscurs «casual smart», deci savuros, sunt potrivite pentru a ficitite şi în avion şi în sala de aşteptare de la coafor, dar şi înamfiteatru".

În topul vânzărilor Chic, pe primele locuri se clasează volumele"Jurnalul lui Bridget Jones", de Helen Fielding, "Diavolul seîmbracă de la Prada", de Lauren Weisberger, şi "Mă dau în vânt dupăcumpărături", de Sophie Kinsella. Cel mai bine vândute autoare dela Polirom sunt Mihaela Rădulescu şi Aurora Liiceanu, potrivitOanei Boca.

Astfel, din 2007, de când a publicat volumul "Despre lucrurilesimple", Mihaela Rădulescu domină topul vânzărilor întocmite deeditură la final de an - singura excepţie o constituie anul 2008,când bestsellerul "Versetele satanice", de Salman Rushdie, adominat clasamentul, iar volumului de debut al Mihaelei Rădulescui-a revenit cea de-a doua poziţie.

"Numai în 2010, un an în care vînzările de carte s-au situat peun trend descendent, «Nişte răspunsuri», cea de-a doua carte aautoarei, s-a vândut în peste 50.000 de exemplare", spunedirectorul de imagine Polirom.

Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut şi mediatizat psiholog dinRomânia, este şi unul dintre cei mai iubiţi autori ai EdituriiPolirom. Cele patru volume ale sale - "Prin perdea", "Rendez-vouscu lumea", "Patru femei, patru poveşti" şi "La taifas" -, deşilansate la diferenţă foarte mică de timp unul de celălalt, auînregistrat încasări foarte bune, Aurora Liiceanu situându-se pelocul al doilea în clasamentul celor mai bine vânduţi autoriPolirom la sfârşitul anului trecut.

O autoare care va apărea în curând la Polirom este Maria Dueñas,cu "Iubirile croitoresei". Excepţionalul debut al Mariei Dueñas,"Iubirile croitoresei", este o carte vândută în peste 1 milion deexemplare în Spania. Romanul a fost tradus în peste 25 de limbistrăine şi urmează să fie adaptat pentru televiziune, într-omini-serie de 13 episoade, care vor fi difuzate la sfârşitulacestui an.

De asemenea, o altă carte care va apărea la Polirom este"Carnetul auriu", semnată de autoarea premiată cu Nobel DorisLessing. Volumul "Carnetul auriu" (1962), considerat "bibliafeminismului", este povestea unei scriitoare, Anna Wulf, a celorpatru carnete în care îşi înregistrează viaţa şi a încercării eide-a le uni, în final, într-un al cincilea carnet, auriu.

La editura Leda, imprint editorial al grupului Corint, seria"Love & Life" este dedicată unor titluri care cuprind poveştidespre dragoste şi despre destinul unor femei. Printre cărţileprezente în această secţiune se numără "Cele nouă chipuri aleinimii", de Anita Nair, "Anotimpul fructelor de mango", de AmulyaMalladi, dar şi "Ghidul de supravieţuire al unei foste soţii", deDebby Holt.

Totodată, editura Curtea Veche reuneşte, în colecţia "Femeicelebre", cărţi despre personaje istorice feminine. Astfel, încolecţie se regăsesc volume precum "Regenta neagră", de FranckFerrand, "Nostalgia nu mai e ce-a fost", de Simone Signoret, şi"Femei celebre pe divan", de Catherine Siguret - o carte careanalizează femeile-cult din istorie, precum Marlene Dietrich,Colette, Virginia Woolf, Josephine Baker şi Simone de Beauvoir.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici