Liviu Fetter şi Sorin Burtea, validaţi ca reprezentanţi ai salariaţilor în CA al TVR

Liviu Fetter şi Sorin Burtea au fost validaţi ca reprezentanţi ai salariaţilor SRTv în CA al instituţiei, în ciuda faptului că în urma scrutinului organizat vineri Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au avut cele mai multe voturi, fiind însă descalificaţi din cauză că nu au depus cazierul judiciar.

634 afișări
Imaginea articolului Liviu Fetter şi Sorin Burtea, validaţi ca reprezentanţi ai salariaţilor în CA al TVR

Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu şi-ar putea pierde locurile în CA al TVR - surse (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Potrivit procesului verbal final al Biroului Electoral Central (BEC) din Societatea Română de Televiziune (SRTv), obţinut de agenţia MEDIAFAX, au fost validate rezultatele finale, după cum urmează: Liviu-Gabriel Fetter (308 voturi), Sorin Burtea (303 voturi), Dragoş Bocanaciu (242 de voturi), Sorin Rada (179 de voturi), Ion Stavre (139 de voturi), Florian Anghel (67 voturi), Carmen Kleibel (52 de voturi), Georges Felix Boisnard (43 de voturi), Răzvan-Ion Niculae (42 de voturi), Claudia-Daniela Nicolau (35 de voturi), Raul Petrică Chesăuan (14 voturi).

În consecinţă, Liviu-Gabriel Fetter şi Sorin Burtea sunt membri titulari în CA al TVR, membri supleanţi ai acestora fiind Dragoş Bocanaciu şi Sorin Rada, care s-au clasat pe următoarele locuri în urma alegerilor interne din TVR.

În schimb, potrivit aceluiaşi proces verbal, până duminică, 19 ianuarie, ora 20.00, Cornel Mihalache (598 de voturi) şi Mihai Rădulescu (584 de voturi) - aflaţi pe primele două locuri în urma scrutinului de vineri - "nu au depus cazierul judiciar" conform articolului 6, alineatul 1 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTv.

În aceeaşi situaţie se află şi Silvia Ionescu (15 voturi), Gheorghe Militaru (107 voturi), Daniela Moraru (81 de voturi), Ion Moraru (29 de voturi), Adrian Sobaru (60 de voturi) şi Cristian Ţopescu (164 de voturi).

Surse din Televiziunea Română au declarat duminică seară, pentru MEDIAFAX, că locurile lui Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu în viitorul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune ar putea fi ocupate de următorii doi clasaţi - Liviu-Gabriel Fetter şi Sorin Burtea -, care în urma scrutinului de vineri au fost desemnaţi membri supleanţi.

Potrivit Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTv, la scrutin a putut candida orice persoană, salariată a SRTv, pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral Bucureşti sau Birourilor Electorale Teritoriale (pentru Studiourile Teritoriale) însoţită de o scrisoare de motivaţie, un Curriculum Vitae detaliat, o declaraţie pe proprie răspundere că nu a făcut poliţie politică şi că nu a făcut parte din structurile de poliţie politică ale regimului, comunist şi că nu are cazier judiciar, sub rezerva prezentării ulterioare a cazierului judiciar, până la momentul validării rezultatelor finale, respectiv duminică, 19 ianuarie 2014, ora 20.00.

Conform Legii 41/1994, angajaţii Televiziunii publice îşi desemnează, prin alegeri, doi reprezentanţi şi doi membri supleanţi în Consiliul de Administraţie.

La alegerile interne din TVR au participat 19 persoane: Cornel Mihalache, Mihai Rădulescu, Cristian Ţopescu, Adrian Sobaru, Sorin Burtea, Florian Anghel, Dragoş-Ion Bocanaciu, Raul Petrică Chesăuan, Georges Felix Boisnard, Liviu-Gabriel Fetter, Silvia Ionescu, Gheorghe Militaru, Daniela Moraru, Ion Moraru, Claudia-Daniela Nicolau, Răzvan-Ion Niculae, Sorin Rada, Ion Stavre şi Carmen Kleibel.

Pe de altă parte, cinci candidaturi (Stelian Damov, Marin Drumcea, Cezar Ion, Adrian Moise şi Laurenţiu Năstase) au fost invalidate.

Societatea Română de Televiziune a anunţat, într-un comunicat remis pe 9 ianuarie agenţiei MEDIAFAX, că organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie, în urma hotărârii Comitetului Director din 8 ianuarie 2014.

"Votul va avea loc în data de 17 ianuarie 2014, între orele 08.00-20.00, iar rezultatele finale vor fi afişate duminică, 19 ianuarie, după soluţionarea eventualelor contestaţii", se mai spune în comunicatul TVR.

La aceste alegeri au putut candida doar angajaţii Televiziunii Române, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida şi persoane din afara televiziunii publice.

Stelian Tănase, directorul general interimar al SRTv, nu a dorit să răspundă la întrebările adresate de agenţia MEDIAFAX cu privire la regulamentul pentru organizarea alegerilor interne în TVR. Nici reprezentanţii TVR în relaţiile cu presa nu au oferit un răspuns la întrebările adresate în scris pe 9 ianuarie de MEDIAFAX privind motivele pentru care Comitetul Director al SRTv a decis să impună ca la alegerile interne din TVR să poată participa doar salariaţii televiziunii publice, nu şi persoane din afara instituţiei.

Din fostul Consiliu de Administraţie al SRTv a făcut parte ca membru titular şi Valentin Nicolau, care nu era angajat al TVR, însă a fost propus şi ales de salariaţii Televiziunii Române să îi reprezinte în CA. Cel de-al doilea membru titular din partea salariaţilor TVR în fostul CA al Televiziunii Române a fost Sorin Burtea, care este angajat al instituţiei.

Pe de altă parte, Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune, care s-a întrunit în 13 ianuarie 2014, i-a recomandat lui Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, să permită şi accesul persoanelor din afara televiziunii să candideze la alegerile interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA al instituţiei.

Comisia de Etică şi Arbitraj a analizat atunci sesizările lui Florică Iosiv, jurnalist (S) în Departamentul TVR 1, şi Cornel Mihalache, jurnalist senior la Casa de Producţie, "care, în esenţă, consideră abuzivă, ilegală şi discriminatorie decizia Comitetului Director de a condiţiona candidatura reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRTv de statutul de angajat al instituţiei", conform unui comunicat postat pe site-ul TVR.

Pe de altă parte, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind au transmis, într-un comunicat remis pe 8 ianuarie MEDIAFAX, că actuala conducere a SRTv încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administraţie al TVR şi cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

După demiterea CA al TVR, Valentin Nicolau a fost printre numele vehiculate pentru preluarea conducerii Televiziunii Române, fiind susţinut de PSD, după cum au declarat la momentul respectiv surse pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici