Lorand Turos, numit membru al CNA, incompatibil cu noua funcţie, pentru că deţine un post de radio

Lorand Turos, numit recent membru al CNA de către Parlament, se află în stare de incompatibilitate cu noua lui funcţie, din cauză că este acţionar majoritar al postului City Radio, însă el a declarat, pentru MEDIAFAX, că intenţionează să renunţe la postul de radio.

901 afişări
Imaginea articolului Lorand Turos, numit membru al CNA, incompatibil cu noua funcţie, pentru că deţine un post de radio

Lorand Turos, numit membru al CNA, incompatibil cu noua funcţie, pentru că deţine un post de radio (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Senatul şi Camera Deputaţilor au validat, pe 28 februarie, în şedinţă comună, numirea lui Lorand Turos şi a lui Valentin Alexandru Jucan în calitate de membri titulari ai CNA şi a lui Mihail Marius Badea în calitate de membru supleant al CNA.

Valentin Alexandru Jucan şi membrul supleant Mihail Marius Badea, propuşi de grupurile parlamentare ale PDL, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, conform Legii audiovizualului.

Membrul CNA Lorand Turos, propus de grupurile parlamentare ale UDMR, a fost numit până la data de 19 decembrie 2012 (pentru restul de mandat rămas după ce Attila Szasz a părăsit CNA).

Lorand Turos urmează să îşi preia funcţia de membru în CNA în data de 13 martie, însă în acest moment el este incompatibil cu noul său statut în Consiliu.

Motivul este acela că Lorand Turos este acţionar la postul City Radio. Licenţa audiovizuală a City Radio este deţinută de societatea Media Sat SRL, ai cărei asociaţi sunt: Turos Lorand - asociat principal (55%) şi Erdei Robert Gyula (45%), potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul CNA.

Pe de altă parte, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului, membrii CNA nu au dreptul să deţină acţiuni sau părţi sociale, direct sau indirect, la societăţi comerciale cu activităţi în domenii în care ei s-ar afla în conflict de interese cu calitatea de membru al Consiliului. Membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în situaţii de incompatibilitate, au la dispoziţie un termen de cel mult 3 luni pentru renunţarea la calitatea sau la acţiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în cadrul Consiliului. În cazul nerespectării acestor prevederi, persoana în cauză este demisă de drept, locul său devenind vacant, urmând să fie ocupat de supleant, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului.

Contactat de MEDIAFAX, Lorand Turos a declarat că va renunţa la postul City Radio, pentru a elimina starea de incompatibilitate în care se află.

"Voi renunţa la postul de radio în termenul legal. Nu voi intra în CNA în stare de incompatibilitate. Dacă până la şedinţa CNA din 13 martie (prima şedinţă la care va participa Lorand Turos, n.r.) nu voi rezolva problema de incompatibilitate, nu voi avea drept de vot în cadrul CNA", a explicat Lorand Turos.

În momentul de faţă, Lorand Turos ocupă încă funcţia de director executiv comercial al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii. "În momentul de faţă sunt la Radiocom, dar o să renunţ. Nu voi mai fi angajat al Radiocom în 13 martie", a mai spus Lorand Turos.

În CNA, Lorand Turos va ocupa locul rămas vacant după ce Attila Szasz a decis să părăsească Consiliul.

Attila Szasz, membru al CNA din mai 2008, a declarat pe 9 februarie, pentru MEDIAFAX, că a decis să renunţe la mandatul său în cadrul CNA, pentru că a hotărât să lucreze în presa audiovizuală în limba maghiară. Mandatul lui Attila Szasz ar fi expirat în decembrie 2012, astfel Lorand Turos va fi membru al CNA până în acea lună.

În anul 2006, Attila Szasz a fost desemnat membru supleant în CNA de Parlamentul României, la propunerea Senatului, pentru perioada 2006 - 2012. Atunci, Attila Szasz a fost desemnat membru supleant al lui Attila Gasparik, care a fost desemnat membru titular al CNA de Parlament, la propunerea Senatului. În martie 2008, Attila Gasparik a decis să renunţe la mandatul său de membru în CNA, locul său fiind luat automat de membrul supleant Attila Szasz.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este compus din 11 membri, potrivit articolului 11, alineatul 1 din Legea audiovizualului. Membrii CNA sunt numiţi de Parlament, la propunerea Senatului (3 membri), a Camerei Deputaţilor (3 membri), preşedintelui României (2 membri) şi a Guvernului (3 membri).

Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Răsvan Popescu - preşedintele CNA, Ioan Onisei - vicepreşedinte, Gelu Trandafir, Valentin Alexandru Jucan, Dan Grigore, Narcisa Iorga, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu, Mihai Mălaimare şi Lorand Turos.

Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici