Los Angeles Times: Românii nu pot face filme proaste - VIDEO

Cotidianul Los Angeles Times scrie că "românii nu pot face filme proaste, este ilegal în ţara lor - sau cel puţin în ADN-ul lor", lăudând, totodată, cel mai nou lungmetraj al lui Radu Muntean, "Marţi, după Crăciun", ce a avut, joi, premiera la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.

87 afișări
Imaginea articolului Los Angeles Times: Românii nu pot face filme proaste - VIDEO

Regizorul Radu Muntean (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"În ultimii patru ani, cineaştii din mica ţară est-europeană au venit, în fiecare mai, pe Croazetă şi au eclipsat culturi ale cinematografiei mai mari, precum cea din Statele Unite ale Americii", scrie LA Times, trecând în revistă filmele româneşti care au făcut istorie la Cannes, "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu.

Filmul "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, spune povestea unui bărbat de 40 de ani, căsătorit, care are o relaţie extraconjugală cu dentista fiicei sale.

"Totul sună destul de banal pentru un film de artă, dar, pentru că geniul de regizor prezintă povestea într-o manieră proaspătă, Muntean poate fi inclus în constelaţia valorilor", mai apreciază LA Times, care subliniază că în prezentarea lui Muntean " nu există isterii de tipul «vorbelor de alint/ terms of endearment»", iar punctul culminant al filmului este "minunat de reţinut".

"Este vorba, pur şi simplu, de un stil de a povesti foarte bine conturat, cu o execuţie regizorală stilată, care însă nu distrage atenţia de la firul epic. De asemenea, jocul actorilor este incredibil de bun", mai notează publicaţia. Printre actorii din distribuţia filmului "Marţi, după Crăciun" se numără Mimi Brănescu şi Maria Popistaşu.

LA Times notează că, deşi nicio companie americană nu a cumpărat drepturile de distribuţie a filmului, acesta este foarte potrivit pentru publicul din SUA. Tot LA Times menţionează că tema filmului este departe de poveştile despre comunism cu care cineaştii români au obişnuit festivalurile, mutându-se în clasa de mijloc.

"Ne temem, totuşi, că piaţa pentru asemenea filme este destul de plină de probleme, iar potenţialii cumpărători ar putea fi speriaţi. Românii, însă, vor continua să facă filme minunate, indiferent dacă noi (americanii, n.r.) le vom vedea sau nu", încheie LA Times.

Radu Muntean este prezent în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes (12 - 23 mai), alături de Cristi Puiu, al cărui film, "Aurora", va fi proiectat vineri pe Croazetă, în premieră mondială.

Primul lungmetraj regizat de Radu Muntean a fost "Furia" (2002), urmat de "Hârtia va fi albastră" (2006) - nominalizat la Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, în 2007, şi recompensat cu un premiu special la Cottbus Film Festival of Young East European Cinema - şi de "Boogie" (2008), recompensat, anul trecut, cu patru premii Gopo, pentru regie, roluri principale (Dragoş Bucur şi Anamaria Marinca) şi rol secundar masculin (Mimi Brănescu). "Boogie" a avut premiera mondială tot la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici