Lucrarea "Pe faleză sub umbrelă" de Petraşcu, scoasă la licitaţie marţi de Alis. La cât este estimat tabloul

Lucrarea "Pe faleză sub umbrelă", de Gheorghe Petraşcu va fi scoasă la licitaţie marţi, la casa Alis, se arată pe site-ul casei de licitaţii.

362 afișări
Imaginea articolului Lucrarea "Pe faleză sub umbrelă" de Petraşcu, scoasă la licitaţie marţi de Alis. La cât este estimat tabloul

Lucrarea "Pe faleză sub umbrelă" de Petraşcu, scoasă la licitaţie marţi de Alis. La cât este estimat tabloul (Imagine: alis.ro)

"În 1921, Gh. Petraşcu deschidea a şaptea expoziţie personală la Ateneu, într-un moment în care stilul său de maturitate era perfect închegat, iar critica de artă, în marea ei majoritate, confirma apariţia unui artist profund original. Este foarte posibil ca această lucrare, datată 1921, să fi fost expusă atunci pentru prima oară sau poate cu doi ani mai târziu, în 1923, când are loc a opta sa expoziţie, tot la Ateneu şi în catalogul căreia, la poziţia 67, figurează un tablou cu titlul «Femei pe plajă». Deşi ca factură, Petraşcu, nu se mai afla sub influenţa imediat vizibilă a lui Grigorescu, tema rămâne grigoresciană", se arată în prezentarea tabloului.

"Petraşcu este - în vorbirea curentă - un colorist. Şi - în felul său - un colorist unic", scria Nicolae Tonitza, în timp ce Eugen Crăciun considera că "niciunul dintre pictorii noştri nu a acordat acestei materii colorate o atenţie mai exclusivă şi mai continuă, niciunul nu s-a ţinut mai departe de inovaţii şi de mode, niciunul nu s-a împlântat cu mai multă îndărătnicie în ceea ce se chiamă o manieră pentru a stoarce dintr-însa tot ce poate să dea".

Preţul minim estimat al lucrării "Pe faleză sub umbrelă" este 400.000 de lei. La licitaţia de marţi va mai fi scos la vânzare "Portretul Berthei Bovy", de Theodor Pallady (preţ minim estimat 170.000 de lei). Actriţa belgiană Berthe Bovy (1887 - 1977), fiica poetului si jurnalistului Theophile Bovy, elevă a celebrei Sarah Bernhardt, a jucat pe scena Comediei Franceze în 1907. Portretul actriţei, care a fost prezentă în mai multe filme şi în numeroase programe de televiziune timp de 60 de ani, este realizat probabil în 1925, an în care era căsătorită cu caricaturistul Ion Anton Ion Don, vărul lui Theodor Pallady, şi provine din colecţia familiei acestuia.

Picturi de Ion Ţuculescu, Ion Theodorescu Sion, Arthur Verona, desene de Corneliu Baba, dar şi litografia color "La cantatrice chauve", de Eugene Ionesco mai figurează în oferta licitaţiei de marţi, de la ora 19.00, a casei Alis.

Alis şi-a schimbat de anul acesta sistemul de licitaţie, propunând un preţ de catalog constând în estimarea la valoarea minimă, în locul preţului de pornire, anunţat până în prezent înaintea licitaţiei publice, spre deosebire de practica celorlalte case. Preţul de pornire se va situa între 30 şi 75% din preţul de catalog, a precizat pentru MEDIAFAX Mihail Papagheorghiu la sfârşitul lunii decembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici