Luis Ovidiu Popa a câştigat concursul pentru funcţia de director al Muzeului Antipa din Capitală

Luis Ovidiu Popa a câştigat concursul pentru funcţia de director al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti, desfăşurat în luna iunie, se arată pe site-ul Ministerului Culturii (MC).

673 afișări
Imaginea articolului Luis Ovidiu Popa a câştigat concursul pentru funcţia de director al Muzeului Antipa din Capitală

Luis Ovidiu Popa a câştigat concursul pentru funcţia de director al Muzeului Antipa din Capitală (Imagine: Razvan Chirita / Mediafax Foto)

În urma desfăşurării concursului pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", organizat în baza O.M.C. nr. 2294/2014, Luis Ovidiu Popa a fost ales câştigător, cu nota 8,92.

La acest concurs de management a mai participat Dragoş Eduard Neamu, însă acesta nu a obţinut punctajul necesar pentru a se califica în cea de-a doua etapă.

Anterior, funcţia de director al instituţiei a fost deţinută, din 1988, de Dumitru Murariu.

Luis Ovidiu Popa, născut pe 17 martie 1971, la Bucureşti, a urmat între 1994 şi 1998 cursurile Facultăţii de Biologie, la Universitatea din Bucureşti, apoi, între 1998 şi 2000, a urmat masterul de genetică la aceeaşi instituţie. Între 2000 şi 2007 a făcut studii doctorale la Facultatea de Biologie-Geologie a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, se arată pe site-ul Muzeului Antipa.

În perioada 1998 - 2000 a fost muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Secţia de Biologie Moleculară, iar, din 2004, este şef al acestei secţii.

De asemenea, Luis Ovidiu Popa a urmat, în 2006, cursul de management de proiect organizat de Centrul de formare, Educaţie Permanentă şi Management în Domeniul Culturii, iar, în 2007, cursul de Formare auditori pentru Sistemul de Management al Calităţii într-un laborator acreditat / proces de acreditare conform standardului ISO 17025:2005.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti a fost redeschis în septembrie 2011, după ce fusese închis pentru renovare şi modernizarea expoziţiei permanente în ianuarie 2009.

Clădirea care adăposteşte Muzeul Antipa a fost consolidată şi restaurată, între 1996 şi 2005, iar expoziţia, refăcută, în 2000. Lucrările de modernizare a expoziţiei permanente a Muzeului Antipa au început în februarie 2009, instituţia fiind închisă pentru public. Instituţia urma să fie redeschisă în mai 2010, însă finalizarea lucrărilor a fost întârziată din mai multe cauze, precum întârzierea tranşelor de fonduri de la Ministerul Culturii şi a unor comenzi din străinătate, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Muzeului Antipa. Valoarea lucrărilor de modernizare a fost de 13 milioane de euro (10,9 milioane de euro fără TVA), fiind acoperită în cea mai mare parte de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dar şi prin fonduri structurale (600.000 de euro).

Inaugurarea oficială a Muzeului "Grigore Antipa" în actualul sediu a avut loc în prezenţa Regelui Carol I, a Prinţului Ferdinand şi a Prinţesei Maria, pe 24 mai 1908. Cu această ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprindea patru diorame biogeografice create de Grigore Antipa, printre primele realizate în lume şi care, datorită calităţii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din ţară şi străinătate. Dioramele din muzeele de ştiinţele naturii sunt prezentări expoziţionale, ecologice şi biogeografice, în care speciile de plante şi animale sunt montate pe substraturi şi în decoruri care imită mediul lor natural de viaţă.

Actualul patrimoniu al muzeului este format din colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. În urma colectărilor realizate de specialişti din ţară şi străinătate, a donaţiilor şi achiziţiilor, colecţiile muzeului au sporit permanent, astfel că, în prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese, dintre care 2.000 sunt expuse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici