Mai multe filme premiate - prezentate la Zilele Filmului Maghiar de la Târgu Mureş - VIDEO

Mai multe filme premiate vor rula, timp de trei zile, în cadrul celei de a doua ediţii a "Zilelor Filmului Maghiar" de la Târgu Mureş, care încep vineri seară, una dintre pelicule, "Mephisto", primind premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1982.

165 afișări
Imaginea articolului Mai multe filme premiate - prezentate la Zilele Filmului Maghiar de la Târgu Mureş - VIDEO

Mai multe filme premiate - prezentate la Zilele Filmului Maghiar de la Târgu Mureş - VIDEO (Imagine: Shutterstock)

Potrivit organizatorilor celei de-a doua ediţii a "Zilelor Filmului Maghiar" de la Târgu Mureş, de vineri seară şi până duminică la Cinematograful "Arta" vor rula şase filme importante.

Astfel, vineri vor rula “Team building” (care a primit Premiul Simo Sandor pentru cel mai bun film de debut, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010 şi Premiul pentru cel mai bun producător, acordat lui Pusztai Ferenc, cu acelaşi prilej) şi "Csend és kiáltás" ("Linişte şi strigăt", care a obţinut Marele premiu al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Avellino 1968, Marele premiu acordat de Criticii de Film din Ungaria – Budapesta, 1969, Premiul pentru cea mai bună imagine pentru Kende János, acordat de Criticii de Film din Ungaria - Budapesta, 1969 şi Premiul pentru cea mai bună actriţă - Törőcsik Mari, acordat de Criticii de Film din Ungaria - Budapesta, 1969).

Sâmbătă, vor rula "Macskafogó 1" ("Terminatorul de pisici 1", peliculă realizată în 1986 în coproducţie – Ungaria – Canada – RFG, unul dintre cele mai populare filme de animaţie din Ungaria) şi "Czukor Show" (comedie şi dramă, care abordează “două tragedii - un triunghi amoros, dar şi mai marea dramă a exploatării problemelor personale de către media”).

În ultima zi sunt programate comedia “A zöld sárkány gyermekei” ("Copiii dragonului verde") şi “Mephisto”, dramă – povestea unui actor de origine germană care începe o carieră de succes când Partidul Naţional-Socialist ajunge la putere şi care “pe drumul gloriei îşi neagă trecutul, îşi trădează prietenii şi încetul cu încetul se închină puterii naziste”.

“Mephisto” a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin – Hollywood 1982, premiul FIPRESCI şi premiul pentru Cel mai bun scenariu – Cannes 1981, premiu de creaţie pentru actorul Cserhalmi György – Gala Filmului Maghiar, Budapesta 1982, premiul pentru Cel mai bun regizor acordat de Asociaţia Criticilor de Film din Ungaria pentru Szabó István – Budapesta 1982, premiul David Donatello pentru Cel mai bun film străin, pentru Cel mai bun regizor şi pentru Cel mai bun actor (Klaus-Maria Brandauer) – Roma 1982, premiul Banda de Argint pentru cel mai bun film străin an anului acordat de asociaţia ziariştilor italieni – Sorrento 1982, premiul pentru cel mai bun film străin acordat de Asociaţia Criticilor de Film din Marea Britanie – Londra 1982 şi a fost nominalizat la Premiul Palm D'Or – Cannes 1981.

Filmele au subtitrare în limba română, intrarea publicului fiind liberă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici