Mai multe organizaţii media condamnă componenţa actuală a CA ale SRR şi SRTv

Mai multe organizaţii media, printre care se numără AMP, CJI, dar şi sindicate din SRR şi SRTv, condamnă componenţa actuală a consiliilor de administraţie ale celor două instituţii media publice, care nu le garantează acestora independenţa.

81 afișări
Imaginea articolului Mai multe organizaţii media condamnă componenţa actuală a CA ale SRR şi SRTv

Mai multe organizaţii media condamnă componenţa actuală a CA ale SRR şi SRTv (Imagine: Mediafax Foto)

Organizaţiile care semnează acest document sunt:

Organizaţiile semnatare îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care partidele politice, Guvernul şi Preşedinţia au înţeles să îşi desemneze reprezentanţii în consiliile de administraţie ale serviciilor publice de radio şi televiziune, "perpetuând controlul politic asupra instituţiilor şi amânând încă o dată promisa lor reformare în beneficiul public".

"În ultimele două luni am asistat la o încercare lamentabilă de reformă a serviciilor publice de radio şi televiziune, prin modificarea legii lor de funcţionare. Legea a fost respinsă şi efortul de reformare pare de domeniul trecutului", spun acestea.

"Clasa politică se face responsabilă de perpetuarea controlului politic asupra SRR şi SRTv prin numirea în consiliile de administraţie a unor persoane din imediatul anturaj al decidenţilor politici. Astfel, PD-L a numit-o în consiliul de administraţie al Televiziunii Publice chiar pe şefa biroului de presă al acestui partid, Ada Meseşan. Călin Botez este consilierul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, iar Cătălin Baba este actual secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi fost şef al cancelariei şi apoi consilier al premierului Emil Boc. Nicoleta Nicolicea, propusă de PD-L, este soţia deputatului independent Eugen Nicolicea. Demeter Andras Isvan, propus de UDMR pentru CA al SRR, este consilier personal al ministrului Culturii. Josef Klein, membru supleant în CA al SRR, este consilier de presă la cabinetul vicepremierului Marko Bela, în timp ce Cosmin Irimies, membru supleant în CA al SRTv, este actualmente şef de cabinet al consilierului primului ministru Călin Hintea. Claudiu Brânzan, membru PSD şi purtător de cuvânt al acestui partid la Galaţi din 2003, a fost numit în 2009 şi prefect de Galaţi de către ministrul Dan Nica (PSD). Anne Marie Jugănaru a candidat la alegerile parlamentare din 2008 într-un colegiu din Bucureşti din partea Alianţei PSD-PC. Stejărel Olaru a candidat, de asemenea, în 2008 din partea PNL la Caraş-Severin", enumeră organizaţiile media în comunicat.

Ele mai indică faptul că în componenţa consiliilor de administraţie sunt şi persoane a căror reputaţie profesională este chestionabilă, nominalizate atât de partidele politice, cât şi de angajaţii celor două instituţii şi dau ca exemplu pe Cristian Niţulescu, desemnat de PSD, care a fost acuzat de mai mulţi jurnalişti ai Direcţiei Ştiri drept principalul responsabil de cenzura şi favorizarea PSD şi a candidatului Adrian Năstase în jurnalele de ştiri ale televiziunii publice, culminând cu campania electorală din toamna lui 2004 (ceea ce determinat constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii SRR şi SRTv). În acelaşi timp, Sorin Burtea (ales de angajatii SRTv) a fost amendat de CNA pentru o emisiune considerată "manipulatorie", îndreptată împotriva schimbării Legii de funcţionare a SRR şi SRTv.

Organizaţiile care semnează acest document spun că cei doi au încălcat prin aceste acţiuni şi Statutul Jurnalistului din Televiziunea Publică, fapt confirmat de Comisia de Etică din aceasta instituţie. Totodată, Traian Barbulescu, ales în CA al SRTv ca reprezentant al angajaţilor, a fost, la rândul său, subiectul mai multor articole din presa locală şi centrală, care semnalau stilul abuziv de conducere, inclusiv posibile fapte ilegale.

"Alţi membri ai Consiliilor de Administraţie se află în posibil conflict de interese cu instituţiile pe care sunt chemaţi să le conducă. De exemplu, pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului şi a declaraţiilor sale de avere, presa a relatat că Bogdan Hossu deţine un pachet de acţiuni de 9% la Accor Service SRL, firma care, prin contract direct cu SRR, tipăreşte şi furnizează tichetele de masa ale salariaţilor din serviciul public de radiodifuziune", mai scrie în acest comunicat.

"Toate aceste suspiciuni puteau să fie înlăturate în condiţiile unei legi care să impună criterii clare de competenţă, neafiliere politică şi eligibilitate, astfel încât conflictele de interese să poată fi eliminate într-o maniera transparentă", scriu organizaţiile, care cer partidelor politice să îşi respecte promisiunile făcute electoratului privind depolitizarea instituţiilor publice de mass-media şi "să declanşeze fără întârziere un proces real de amendare a legii televiziunii şi radioului public, pornind de la depolitizarea instituţiilor, numirea pe criterii de competenţă şi independenţă a consiliilor de administraţie şi garantarea de resurse suficiente pentru îndeplinirea mandatului lor public".

Ovidiu Miculescu, propus de CA al SRR pentru funcţia de preşedinte al instituţiei, a fost invalidat, marţi, de plenul reunit al Parlamentului, în condiţiile în care PSD şi PNL nu au participat la vot.

Plenul Parlamentului a aprobat însă, în unanimitate, numirea lui Alexandru Lăzescu în funcţia de preşedinte-director general al SRTv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici