Mai multe tablouri aparţinând maeştrilor Degas, Picasso şi Courbet, furate în Franţa

Mai multe tablouri pictate de marii maeştri Degas, Picasso şi Courbet, considerate mari comori ale culturii franceze şi europene, au făcut obiectul mai multor furturi succesive de opere de artă în Franţa, una dintre cele mai vizate ţări de către răufăcători.

198 afișări
Imaginea articolului Mai multe tablouri aparţinând maeştrilor Degas, Picasso şi Courbet, furate în Franţa

Tabloul "Les choristes" semnat de Edgar Degas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anchetatorii francezi îşi concentrează eforturile, în aceste zile, asupra unui scandal care a izbucnit în cadrul unei celebre săli de licitaţii din Paris, Drouot. Este un dosar "extrem de rar", a declarat Stéphane Gauffeny, coordonatorul acestei unităţi de anchetă.

Un tablou de Gustave Courbet, intitulat "Paysage marin sous ciel d'orage", furat din regiunea pariziană în 2004, a fost regăsit la începutul lunii decembrie. O reţea de complici interni, infiltraţi în rândurile personalului casei de licitaţii, a favorizat furtul tabloului.

Cotidianul Le Parisien a relevat, luni, faptul că această anchetă a permis şi recuperarea unei guaşe semnate de Marc Chagall.

"Este cu adevărat o muncă pasionantă, plină de emoţii", a declarat Stéphane Gauffeny, colonel de jandarmerie. De la Crăciun, două noi cazuri majore s-au adăugat pe lista infracţiunilor de care se ocupă o brigadă specială de anchetatori.

Pe 31 decembrie, tabloul "Les choristes" semnat de Edgar Degas, împrumutat Muzeului Cantini din Marsilia, a fost furat. Opera, estimată la 800.000 de euro, era împrumutată de la Museul Orsay din Paris, celebru pentru colecţia sa pictori impresionişti.

Trei zile mai târziu, pe 2 ianuarie, nu mai puţin de 30 de tablouri, printre care unele semnate de Picasso şi de Douanier Rousseau, a căror valoare totală ar putea atinge un milion de euro, au fost furate dintr-o reşedinţă particulară din sud-estul Franţei.

În iunie 2009, un furt deosebit de îndrăzneţ a avut loc la Muzeul Picasso din Paris: un caiet conţinând 33 de schiţe în creion semnate de artist, datând din perioada 1917-1924, estimat la trei milioane de euro, a fost furat.

Potrivit Interpol, Franţa şi Italia sunt ţările cel mai des vizate de către hoţii de opere de artă şi de antichităţi.

În 2008, numărul acestor furturi a ajuns în Franţa la aproximativ 2.000, a declarat Stéphane Gauffeny, şeful Oficiului central de luptă contra traficului cu bunuri culturale (OCBC), care a subliniat cu această ocazie faptul că numărul furturilor a scăzut în ultimii zece ani, în special datorită înăspririi pedepselor stabilite pentru răufăcători.

În opinia lui Aline Le Visage, de la societatea privată Art Loss Register, care inventariază obiectele furate, deşi numărul acestor delicte a scăzut în general, în schimb "se constată o creştere a furturilor din reşedinţe private, dar şi din galerii".

Didier Rykner, redactorul-şef al revistei La Tribune de l'Art, subliniază şi el faptul că furturile ameninţă tot mai mult clădirile slab supravegheate, precum bisericile, care adăpostesc uneori adevărate comori artistice.

Potrivit poliţiei franceze, operele de artă majore sunt în general revândute în străinătate, adeseori în ţările vecine, alteori în Statele Unite ale Americii sau în Japonia, de unde arareori mai pot fi recuperate. Obiectele cu valoare mai mică rămân cea mai mare a timpului în Franţa, traficanţii aşteptând câţiva ani înainte să le scoată din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici