Maia Morgenstern - împărăteasa Rusiei în "Ecaterina cea Mare", din 20 aprilie, la TNB

Actriţa Maia Morgenstern va da viaţă, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, celebrei împărătese a Rusiei Ecaterina a II-a, în spectacolul "Ecaterina cea Mare", de George Bernard Shaw, care va avea premiera naţională duminică, 20 aprilie, informează un comunicat al TNB.

375 afișări
Imaginea articolului Maia Morgenstern - împărăteasa Rusiei în "Ecaterina cea Mare", din 20 aprilie, la TNB

Maia Morgenstern - împărăteasa Rusiei în "Ecaterina cea Mare", din 20 aprilie, la TNB (Imagine: Mediafax Foto)

"Ecaterina cea Mare" de George Bernard Shaw este un spectacol plin de haz despre lumea intrigilor de curte şi a iubirilor frivole. O comedie cu ritm, cu surprize, cu tensiune, "totul într-o cheie a bunului gust" - potrivit viziunii regizorului Cornel Todea.

Rusia anului 1776. La curtea imperială soseşte un tânăr căpitan englez, Edstaston, cu dorinţa de a o întâlni pe împărăteasa Ecaterina a II-a. Nimeni însă nu poate ajunge până la ea fără acordul şi sprijinul prinţului Potemkin, cel mai influent bărbat din viaţa temutei, dar şi fascinantei femei, cunoscută în istorie drept Ecaterina cea Mare. Trimis să-i relateze faptele eroice pe care le-a făcut în America, tânărul Edstaston îi stârneşte un viu interes, mai puţin de natură eroică, ci mai degrabă erotică.

Piesa pune în contrast direct o lume dezinhibată şi destul de brutală, de un pitoresc dus până la exotism, Rusia, cu rafinamentul şi cu rigoarea englezilor. Tânăr promiţător, format la Cambridge, viteaz în luptă şi de neclintit din convingerile izvorâte dintr-o solidă educaţie, Edstaston se dovedeşte prea puţin dispus să-i facă reginei pe plac. Cum nici Ecaterina nu este femeia care să se dea bătută cu una cu două, se va ajunge la o dispută încinsă, condimentată cu umor şi scene de rafinată senzualitate.

O galerie cu monştri ale căror vicii şi toane vor face deliciul publicului, oferindu-i, încă o dată, revelaţia că în lumea celor puternici nu e nimic nou sub soare.

"Am avut şansa să găsesc în Ştefan Iordache un interpret de excepţie pentru unul dintre cele mai pitoreşti personaje din toată dramaturgia lui Bernard Shaw, prinţul Potemkin", a declarat regizorul, în comunicatul TNB.

Cornel Todea s-a arătat încântat în aceeaşi măsură de colaborarea cu actriţa Maia Morgenstern în rolul temutei, dar şi senzualei împărătese Ecaterina cea Mare a Rusiei.

Un rol de anvergură, o adevărată provocare actoricească i se oferă tânărului şi îndrăgitului Silviu Biriş (Charles Edstaston). "O mare bucurie a fost pentru mine colaborarea cu tinerii actori din trupa Naţionalului", a mărturisit regizorul spectacolului.

Ştefan Iordache dă glas, cu haru-i binecunoscut, unor refrene inspirate din folclorul rusesc, compuse de Nicu Alifantis, parafrazând poezii ruseşti potrivite situaţiilor din piesă.

Alături de Maia Morgenstern - Ecaterina a II-a şi Ştefan Iordache - prinţul Potemkin, din distribuţia spectacolului mai fac parte actorii Silviu Biriş, Ana Macovei, Natalia Călin, Mihai Calotă, Alice Caracostea, Florin Lăzărescu şi Radu Captari.

Muzica spectacolului este semnată de Nicu Alifantis, coregrafia - Păstorel Ionescu, iar scenografia - Ştefania Cenean.

Premiera va avea loc la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti, în 20 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici