Maia Morgenstern: Teatrul Evreiesc de Stat arată ca o cutie fără capac

Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că, în urma incidentului care a avut loc sâmbătă, când, din cauza viscolului, o bucată de 80 de metri pătraţi din acoperiş s-a desprins, clădirea instituţiei arată "ca o cutie fără capac".

1162 afișări
Imaginea articolului Maia Morgenstern: Teatrul Evreiesc de Stat arată ca o cutie fără capac

Maia Morgenstern (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Maia Morgenstern a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că Teatrul Evreiesc de Stat din Capitală arată în acest moment "ca o cutie desfăcută, o cutie fără capac", 80 de metri pătraţi de acoperiş fiind distruşi, ceea ce înseamnă 30% din suprafaţa acestuia, potrivit procesului verbal făcut de cei de la echipa specială de intervenţii.

De asemenea, directorul Teatrului Evreiesc de Stat a precizat că "apa curge pe scenă, în teatru".

În ceea ce priveşte spectacolele care ar fi trebuit să aibă loc pe scena teatrului, Maia Morgenstern a declarat că acestea vor fi suspendate. "Ieri (sâmbătă, n.r.) a fost suspendat spectacolul ("Stele rătăcitoare", programat la ora 19.00, n.r.), astăzi mă văd în situaţia de a suspenda spectacolul", a spus actriţa.

Totodată, Maia Morgenstern a menţionat că duminică trebuia să se joace spectacolul "Janka", care prezintă mărturia autentică a unei femei din Sighetul Marmaţiei, ce a supravieţuit lagărelor de concentrare naziste. Ca orice supravieţuitor, se arată a fi un om puternic, dar măcinat de vina de fi trăit.

"Astăzi este un moment cu totul special. În preajma zilei de 27 ianuarie, ziua comemorării victimelor Holocaustului, aveam un spectacol dedicat exact acestui eveniment. Îşi anunţaseră prezenţa un public foarte numeros, ce ar fi venit şi, probabil, că vor veni. Mă îndrept către teatru pentru că nu pe toţi i-am putut anunţa. Era un eveniment pentru a aduce un omagiu, respect, celor care au pierit, victimelor Holocaustului", a spus Maia Morgenstern, precizând că spectacolul nu se poate juca pentru că apa curge peste tot.

Directorul Teatrului Evreiesc de Stat a menţionat că Primăria Capitalei ştia de situaţia în care se află clădirea instituţiei de spectacole, spunând că incidentul care a avut loc sâmbătă s-ar putea numi "Cronica unei prăbuşiri anunţate".

"Lucrurile trenează. Nu ştiu de ce trenează de atâta vreme. Primarul General al Capitalei (Sorin Oprescu, n.r.), în urmă cu vreun an, a fost în Teatru Evreiesc, a luat notă, a fost impresionat, după propriile sale mărturisiri, de starea acestui monument istoric şi când spun lucrul ăsta nu mă hazardez. Am documente din partea Oficiului Monumentelor Istorice, în care există atestatul că imobilul Teatrului Evreiesc de Stat este un monument istoric", a precizat actriţa.

De asemenea, Maia Morgenstern a declarat că au mai existat astfel de incidente. La un moment dat, s-a prăbuşit un coş de aerisire, iar autorităţile au fost informate despre această situaţie. Îngrijorător este, potrivit actriţei, că pot exista victime în astfel de situaţii, mai ales că în apropiere se află şi o grădiniţă.

În urma incidentului de sâmbătă nu au fost victime, însă "au zburat bucăţi de acoperiş pe caldarâm".

"Eram acolo mai mulţi artişti, ne pregăteam să întâmpinăm spectatorii", a mai spus directorul Teatrului Evreiesc de Stat.

În acest moment, Maia Morgenstern nu ştie cât va dura până când acoperişul teatrului va fi reparat şi aşteaptă o comisie care să-i prezinte concret situaţia.

"Aştept o comisie - specialişti, pompieri, constructori - să-mi spună. Nu fac ce vreau, nici pomeneală. Eu când ştiu că am cabluri, prize, electricitate şi văd apa curgând, îmi pun şi eu întrebări şi întreb mai departe. Ce am de făcut în această situaţie? (...) O clădire fără acoperiş în proporţie de 30% este sortită prăbuşirii. Nu trebuie să fii specialist în construcţii ca să-ţi dai seama", a declarat Maia Morgenstern.

Totodată, actriţa a precizat că, în ultima perioadă, sălile Teatrului Evreiesc de Stat erau suprasolicitate, fiind foarte multe cereri de bilete.

Potrivit site-ului instituţiei, clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea. Doctorul Iuliu Barasch, care cumpărase terenul, intenţiona iniţial să construiască aici o clinică. Terenul era situat în inima unui cartier evreiesc bucureştean, unde, spre sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea trăiau în jur de 300.000 de evrei. După câţiva ani aici s-a construit totuşi nu o clinică, ci o casă de cultură.

La începutul anilor 1940, câţiva artişti, scriitori, şi muzicieni au înfiinţat Teatrul Evreiesc Baraşeum, pe scena căruia au evoluat, jucând în limba română, o seamă de cunoscuţi actori evrei, printre care Alexandru Finţi, Beate Fredanov, Willy Ronea, M. Bradu, N. Stroe, Mircea Crişan. În acea vreme, clădirea avea două săli: una la parter, unde se jucau piesele de teatru, şi o alta la etajul întâi, destinată spectacolelor de revistă.

În 1948 a fost înfiinţat Teatrul Evreiesc de Stat, iar între 1954-1955 clădirea a fost renovată în forma care s-a păstrat până astăzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici