Manuscrise necunoscute, atribuite lui Mozart, descoperite în Polonia

Trei din cele 18 manuscrise atribuite lui Mozart ce aparţin arhivei mănăstirii de la Jasna Gora, Czestochowa, sudul Poloniei, nu figurează în catalogul Köchel al operelor sale complete, a anunţat, vineri, cotidianul Polska.

154 afișări
Imaginea articolului Manuscrise necunoscute, atribuite lui Mozart, descoperite în Polonia

Manuscrise necunoscute, atribuite lui Mozart, descoperite în Polonia

Opere ale copiştilor din secolul al 18-lea, partiturile necunoscute "corespund stilului" epocii, iar "caracteristicile lor permit presupunerea că Mozart ar fi autorul lor", a spus Remigiusz Pospiech, expert muzicolog citat de cotidianul polonez.

Specialiştii polonezi au contactat deja experţi în muzica geniului austriac (1756 - 1791) de la Salzburg şi Viena, a precizat Pospiech.

"Dacă avem cu adevărat de-a face cu o operă autentică a lui Mozart, aceasta ar aparţine mai degrabă perioadei târzii, numită vieneză", este de părere muzicologul polonez, care adaugă că mai sunt necesare studii pentru a confirma ipoteza.

Arhivele de la Jasna Gora  mai conţin alte 3.000 de partituri manuscrise, colectate de-a lungul secolelor pentru nevoile orchestrei mănăstirii.

Născut la Salzburg în 1756, Wolfgang Amadeus Mozart s-a instalat în 1781 la Viena, unde a murit 10 ani mai târziu, la vârsta de 35 de ani, şi unde a compus majoritatea capodoperelor sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici