Marele premiu al Academiei franceze, câştigat de un grec

Vassilis Alexakis, născut la Atena, scriitor de limbă franceză şi greacă, a fost recompensat cu Marele premiu al Academiei franceze, care deschide sezonul premiilor literare în Franţa, pentru romanul său "Ap. J.C.", transmite AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Marele premiu al Academiei franceze, câştigat de un grec

Marele premiu al Academiei franceze câştigat de un grec

De naţionalitate greacă, Vassilis Alexakis, în vârstă de 63 de ani, este autorul a aproximativ 20 de romane şi volume de povestiri şi scrie atât în limba franceză cât şi în limba greacă.

Scriitorul a venit din Grecia în Franţa la vârsta de 17 ani, fără să cunoască limba franceză, şi de 30 de ani îşi împarte timpul între cele două ţări.

"Scriu în ambele limbi şi câteodată mă simt ca şi cum aş fi propria mea sosie, puţin separat de umbra mea. Acest lucru mă face să mă gândesc la umbra unui avion pe care o vedem de sus şi, în cele din urmă, avioanele se aşază pe propriile lor umbre. Acesta este cadoul pe care mi l-a făcut Academia franceză, mi-a permis să mă aşez pe umbra mea", a spus scriitorul.

După un curs rapid de limbă franceză, Alexakis a devenit jurnalist literar şi a scris primul său roman, "Le sandwich" (1974), direct în franceză.

Vassilis Alexakis a obţinut premiul Médicis în 1995 pentru "La Langue maternelle", roman a cărui primă versiune a fost scrisă în greacă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici