Marele premiu al primei ediţii a Mediaş Central European Film Festival merge în Polonia

Marele premiu al primei ediţii a Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) a fost acordat, duminică seară, în timpul galei de premiere a evenimentului, filmului polonez "Trandafiraşul/ Little rose", de Jan Kidawa-Błoński, informează organizatorii.

94 afișări
Imaginea articolului Marele premiu al primei ediţii a Mediaş Central European Film Festival merge în Polonia

Marele premiu al primei ediţii a Mediaş Central European Film Festival merge în Polonia (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Ceremonia de decernare a premiilor a fost precedată, de la ora 18.00, de un concert susţinut de Hakeshet Klezmer Band.

În aplauzele publicului participant, au fost anunţaţi câştigătorii MECEFF 2011, în urma deciziei juriului internaţional format din Wolfgang J. Ruf, Dorothea Holloway, Anca Mitran, Costel Safirman şi David Blum.

La gala de duminică, premiul Mediensis pentru cea mai bună interpretare a fost acordat actriţei Ursula Strauss, pentru rolul din filmul "Poate în altă viaţă/ In Another Lifetime" (Austria, 2010, regia Elisabeth Scharang), în timp ce premiul Mediensis pentru cea mai bună imagine, oferit de Kodak Romania, i-a revenit lui Andras Nagy, pentru filmul "Biblioteque Pascal" (Ungaria, 2009, regia Szabolcs Hajdu).

Premiul Mediensis pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Florin Şerban, pentru filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" (România, 2010), iar premiul special al juriului a fost oferit filmului "Valea curajului/ Gei Oni" (Israel 2010, regia Dan Wolman).

"Acum o săptămână, în ziua de 5 septembrie, am început împreună cu dumneavoastră un drum minunat, lung, dar frumos, plin de flori. L-am urcat destul de uşor şi lejer, dar, iată-ne acum în vârf. Ce vedem de-acolo din vârf? Vedem o lumină care parcă scrie: MECEFF 2012", a spus preşedintele festivalului, regizorul Radu Gabrea.

În total, festivalul, care s-a desfăşurat în perioada 5 - 11 septembrie, a avut aproximativ 6.000 de spectatori, potrivit estimărilor organizatorilor.

Festivalul - organizat în mai multe spaţii din oraşul Mediaş, dar şi în comunele Dumbrăveni şi Târnăveni - este consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din perimetrul Europei Centrale. Astfel, la festival au fost prezentate filme ale unor creatori celebri, precum Jiri Menzel - regizorul omagiat la ediţia din acest an, Milos Forman, Jaromil Jires, Wajda, Kawalerowicz, Andrei Munk, Istvan Szabo. În cadrul festivalului au putut fi văzute filme din şapte ţări din Europa Centrală - Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia -, dar şi filme din ţara invitată, care în acest an a fost Israelul. De asemenea, spectatorii au putut vedea filme în limba idiş, restaurate, din arhiva Centrului Naţional de Film Evreiesc al Universităţii Brandeis din Boston.

Festivalul a fost organizat de SC Ecran Cinema Management, distribuitor al filmelor lui Radu Gabrea, Primăria Municipiului Mediaş, prin Direcţia pentru Cultură, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară "Regiunea Târnavelor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici