Video Marele regizor Ingmar Bergman a murit

Cineastul suedez Ingmar Bergman a murit, la vârsta de 89 de ani, la locuinţa sa din insula suedeză Faaro, a anunţat sora sa, Eva Bergman.

2 afișări

De-a lungul carierei sale, Ingmar Bergman a realizat peste 40 de filme, majoritatea cu o viziune tragică şi care au analizat în special complexitatea raporturilor dintre bărbaţi şi femei.

S-a născut la Uppsala (la nord de Stockholm) la 14 iulie 1918, fiind fiul unui pastor. Viaţa sa a fost marcată de educaţia religioasă severă şi austeră.

Bergman şi-a făcut studiile la Stockholm şi a învăţat regia la teatru, montând cu o trupă de studenţi piese de Strindberg şi Shakespeare.

Începând din 1944, el a avut o dublă carieră, teatrală şi cinematografică, montând circa 50 de piese şi scriind o duzină de scenarii.

Iniţial regizor asistent, Ingmar Bergman a lansat primul său film, "Criza", în 1945.

Regizorul s-a mutat în Germania în 1976, din cauza problemelor cu Fiscul suedez. În Germania, a realizat "Oul şarpelui", un film despre ascensiunea nazismului.

Revenit în Suedia, el a turnat, în 1982, producţia "Fanny şi Alexandre", operă-testament referitoare la copilăria sa şi la pasiunea pentru spectacol, care a fost încununată cu patru Oscaruri.

În 2003, Ingmar Bergman s-a aflat din nou în spatele camerei, realizând"Saraband" pentru televiziunea suedeză.

De la moartea ultimei lui soţii, Ingrid, în 1995, Ingmar Bergman locuia singur, în cea mai mare parte a anului, pe insula Faarö (Gotland), care a servit ca decor pentru mai multe dintre filmele sale.

Comandor al Legiunii de Onoare, membru al Academiei de Litere din Suedia, dramaturg reputat, Bergman a dezvăluit dedesubturile vieţii sale private şi profesionale în cărţile "Laterna Magica" (1987), "Imagini"(1993) şi "Copii de duminică" (1994).

Căsătorit de cinci ori, Ingmar Bergman a avut nouă copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici