Marga: Filiala ICR Oltenia va fi înfiinţată la Craiova, nu la Târgu Jiu

Filiala din regiunea istorică Oltenia a Institutului Cultural Român (ICR) va fi înfiinţată la Craiova şi nu la Târgu Jiu, aşa cum se anunţase pe 25 octombrie, a precizat preşedintele ICR, Andrei Marga, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul instituţiei din Capitală.

196 afișări
Imaginea articolului Marga: Filiala ICR Oltenia va fi înfiinţată la Craiova, nu la Târgu Jiu

Marga: Filiala ICR Oltenia va fi înfiinţată la Craiova (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Dintre cele patru filiale din România ale Institutului Cultural Român, una va fi la Craiova, a spus Andrei Marga, punând astfel capăt incertitudinilor cu privire la noul sediu al ICR din provincia istorică Oltenia.

"Mergem pe Craiova. Sigur, oferte sunt numeroase în acest sens. Este, de exemplu, Maramureşul, cu o mare pondere istorică - cine ştie Sighetul Marmaţiei, Vişeul de Sus, Vişeul de Jos îşi dă seama despre ce este vorba. Există şi argumente din acea direcţie. Cu siguranţă Bucovina va veni cu o propunere, Satu Mare - nu mai discut, dar, în situaţia dată, până când vedem cum funcţionează filialele, mergem cu cele patru, adică rămânem cu Craiova, ca să fiu precis. Desigur, cei de la Târgu Jiu au şi ei argumente - în definitiv vestigiile istorice sunt de partea lor, acolo sunt operele lui Brâncuşi - dar, cu tot respectul pentru acest fapt, mergem pe Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi şi, după ce observăm că totul funcţionează bine, atunci ne putem gândi la o extindere", a declarat Andrei Marga pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte rolul filialelor din provinciile istorice ale României, acesta a precizat că ele "vor asigura legătura între programele lansate de ICR şi scriitorii, plasticienii, muzicienii, cineaştii şi alţi creatori din acele zone ale ţării". Spunând că a apelat o singură dată la serviciile ICR pe vremea când era condus de predecesorul său, Horia-Roman Patapievici, care i-a decontat cheltuielile de transport la o conferinţă susţinută la Roma, Andrei Marga a explicat că este de părere că înfiinţarea celor patru filiale din România constituie o oportunitate pentru oamenii de cultură din acele regiuni de a avea acces mai facil la programele derulate de ICR.

"Este o şansă pentru aceşti oameni să vadă ce programe sunt şi să folosească oportunităţile care li se oferă. Înfiinţarea acestor filiale poate fi un stimulent pentru aceşti oameni, să se gândească nu doar în termenii unei consacrări în provincia respectivă sau ai consacrării naţionale, ci şi în termenii consacrării internaţionale. Institutul are tocmai această misiune de a oferi vizibilitate, prestigiu, cunoaştere în exterior", a precizat preşedintele ICR.

Marga a subliniat că ICR este interesat să folosească resursele financiare mai ample din economia românească. "În provinciile istorice sunt totuşi unităţi care pot contribui în acest sens", a adăugat acesta.

Pe 25 octombrie, rectorul Universităţii "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu, Moise Bojincă, confirma pentru MEDIAFAX informaţia potrivit căreia noul sediu ICR din provincia istorică Oltenia va fi înfiinţat la Târgu Jiu, în casa Grigorie Iunian, actualul sediu al Bibliotecii Centrale "Tudor Arghezi" a Universităţii "Constantin Brâncuşi".

"În proiectul nostru de înfiinţare a unor filiale ICR în ţară ne-am adresat capitalelor istorice, iar dacă ei (reprezentanţii Universităţii din Târgu Jiu, dar şi ai primăriilor şi consiliului judeţean Craiova, care cooperează cu ICR în cadrul noilor filiale, n.r.) s-au înţeles pentru o suprafaţă mai mare, cu atât mai bine. Au autonomie şi se pot organiza aşa cum doresc", a spus atunci Andrei Marga pentru MEDIAFAX.

La sfârşitul lunii septembrie, conducerea ICR a anunţat că va deschide patru noi filiale în ţară - Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova -, ca parte a "efortului de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesaţi din întreaga ţară". Cele patru noi filiale ale ICR vor fi deschise în cooperare cu primăriile şi consiliile judeţene respective.

Fiecare dintre filiale va fi condusă de un director şi un director adjunct, desemnaţi de Institutul Cultural Român. Directoratul va fi asistat de 3-5 referenţi.

În acest sens, pe 8 octombrie, ICR a propus spre desemnare în funcţiile de directori de filială pe Cassian Maria Spiridon (director) şi Marius Chelaru (director adjunct), pentru filiala din Iaşi, Irina Petraş (director) şi Pompei Cocean (director adjunct), pentru filiala de la Cluj-Napoca, Gheorghe Schwartz (director) şi Lucian Alexiu (director adjunct), la filiala de la Timişoara, şi Valentin Coşoveanu (director) şi Marinela Pârvulescu (director adjunct), pentru filiala ICR de la Craiova.

Tot pe 8 octombrie, ICR a anunţat că intenţionează să deschidă noi filiale în şapte mari oraşe ale lumii - Beijing, Moscova, São Paulo, Alexandria, Atena, München-Nürnberg, Kiev - ca parte a măsurilor de asigurare a unei "cunoaşteri mai bune şi sporirea prestigiului culturii române în străinătate".

Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al instituţiei. Acesta a fost propus de PNL, care a solicitat plenului Senatului un vot, fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate.

La începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreşedinţilor Tania Mihăilescu şi Mircea Mihăieş. Patapievici anunţase, la sfârşitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR îşi va da demisia dacă Curtea Constituţională va decide că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este declarată constituţională. Patapievici a ocupat funcţia de preşedinte al ICR din 2005.

La mijlocul lunii septembrie, Andrei Marga a declarat că a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China şi Rusia şi pentru plata noilor angajaţi. Astfel, după a doua rectificare bugetară din 2012, ICR a obţinut suma de 676.000 de lei. Contactat de MEDIAFAX, Andrei Marga a spus că suma fost acordată în urma unei solicitări "pentru lucruri de urgenţă", în condiţiile în care bugetul pe 2012 a fost aproape epuizat de fosta conducere.

"Dar mai trebuie bani", a susţinut preşedintele ICR, care a subliniat că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, ICR a obţinut deja o sumă suplimentară de 1 milion de lei, dar şi asigurările că "programele majore vor merge înainte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici