Margaret Atwood, laureată a premiului "Prinţul Asturiei" pentru Litere

Premiul pentru Litere pe anul 2008 din partea fundaţiei "Prinţul Asturiei", patronată de prinţul Felipe, moştenitorul tronului Spaniei, a fost acordat miercuri, la Oviedo, romancierei şi poetei canadiene Margaret Atwood.

15 afișări
Imaginea articolului Margaret Atwood, laureată a premiului "Prinţul Asturiei" pentru Litere

Margaret Atwood, laureată a premiului "Prinţul Asturiei" pentru Litere (Imagine: www.hcs.harvard.edu)

Juriul a recompensat-o pe scriitoare pentru "splendida sa operă literară, care explorează diferite genuri cu acuitate şi ironie", potrivit fundaţiei.

Opera sa "asumă în mod inteligent tradiţia clasică, apără demnitatea femeilor şi denunţă situaţiile de nedreptate socială".

Margaret "Peggy" Atwood, în vârstă de 68 de ani, una dintre cele mai importante scriitoare ale literaturii canadiene, a publicat aproximativ zece romane şi numeroase culegeri de poeme şi eseuri.

Atwood este laureată a premiului Arthur C. Clarke pe 1987, pentru romanul său "Povestirea cameristei", şi a Booker Prize pe 2000, pentru romanul "Asasinul orb".

Printre cei 31 de nominalizaţi la premiul "Prinţul Asturiei" s-au numărat spaniolul Juan Goytisolo, britanicul Ian McEwan şi albanezul Ismail Kadaré.

Anul trecut, premiul a fost decernat scriitorului israelian Amos Oz.

Fundaţia "Prinţul Asturiei" decernează în fiecare an opt premii, "Comunicare şi umanitate", "Cercetări ştiinţifice şi tehnice", "Ştiinţe sociale", "Arte", "Litere", "Cooperare internaţională", "Sport" şi "Concordia", fiecare în valoare de 50.000 de euro.

Anul acesta au fost deja recompensaţi cu premiul "Prinţul Asturiei" filozoful francez de origine bulgară Tzvetan Todorov (Ştiinţe Sociale), grupul de internet american Google (Comunicare), doi japonezi şi trei americani specializaţi în nanotehnologii (Cercetări ştiinţifice), patru centre africane de cercetări asupra malariei (Cooperare internaţională) şi National Network of Youth and Children Orchestras din Venezuela (Arte).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici