Mario Vargas Llosa: Fundamentalismul islamic a înlocuit comunismul ca inamic al democraţiei

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a declarat, sâmbătă, că fundamentalismul islamic a înlocuit comunismul ca principal duşman al democraţiei.

122 afișări
Imaginea articolului Mario Vargas Llosa: Fundamentalismul islamic a înlocuit comunismul ca inamic al democraţiei

Mario Vargas Llosa: Fundamentalismul islamic a înlocuit comunismul ca inamic al democraţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cultura libertăţii are în continuare duşmani, şi sunt duşmani extrem de periculoşi: comunismul a fost înlocuit de fundamentalismul islamic ca principal duşman al culturii democraţiei în lumea de astăzi", a spus el, într-o intervenţie susţinută la încheierea unui forum internaţional privind politicile publice.

Vargas Llosa consideră că extremismul islamic "nu este la fel de puternic cum a fost Uniunea Sovietică, dar este o provocare, deoarece militanţii fanatici sunt convinşi că, prin distrugerea culturii occidentale şi a tot ceea ce reprezintă aceasta, vor ajunge în Paradis".

"Fanaticul religios este extrem de periculos, deoarece este dispus să-şi sacrifice viaţa în numele modelului în care crede", a adăugat el.

Mario Vargas Llosa a fost invitat în Chile de centrul de reflecţie cu orientare de dreapta Libertad y Desarrollo (Libertate şi dezvoltare), care a marcat 20 de ani de la înfiinţare.

"Integrismul islamic, care a ucis mai mulţi mulsulmani decât păgâni sau creştini, reprezintă o minoritate şi este bazat pe convingeri politice şi religioase care sunt atât de anacronice şi incompatibile cu modernitatea, încât nu vor putea învinge cultura occidentală", a spus el.

"Dar trebuie să ştim să ne apărăm, pentru a nu permite ca, prin utilizarea instituţiilor libertăţii, ei să se infiltreze în societăţile noastre şi să semene teroarea", a adăugat Vargas Llosa, subliniind însă că lupta democraţiilor împotriva extremismului nu trebuie să ducă la încălcarea libertăţilor.

"Teroarea a făcut deseori democraţiile să renunţe la cuceriri democratice fundamentale, dar nu putem permite acest lucru. Democraţia nu poate începe să folosească armele teroriştilor", a adăugat scriitorul peruan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici