Mascarea Monumentului Pompierilor de o construcţie publicitară, analizată de MCC

Ministerul Culturii şi Cultelor va analiza situaţia în cazul construcţiei publicitare ce reprezintă o reproducere a unei valize Vuitton, care acoperă Monumentul Pompierilor, însă avizul dat pentru amplasarea acesteia este legal, a declarat pentru MEDIAFAX Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC.

129 afișări
Imaginea articolului Mascarea Monumentului Pompierilor de o construcţie publicitară, analizată de MCC

Mascarea Monumentului Pompierilor de o construcţie publicitară, analizată de MCC (Imagine: Mediafax Foto)

"Am cerut o notă explicativă domnului Ştefan Damian (directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti, n.r.) pentru că el a dat avizul. O să analizăm nota şi o să vedem care este situaţia. Însă el avea drept să emită autorizaţia în acest caz, pentru că monumentul Pompierilor este un monument de categorie B (monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, n.r.) din Lista monumentelor istorice, iar în acest caz autorizaţiile pentru construcţii temporare sunt date de Direcţia pentru Cultură a Muncipiului Bucureşti", a explicat Virgil Niţulescu.

Totuşi, potrivit lui Niţulescu, din punct de vedere juridic, amplasarea construcţiei publicitare ce prezintă o reproducere a unei valize Vuitton, cu care a fost acoperit Monumentul Pompierilor din Calea 13 Septembrie, nu este ilegală. "Din punct de vedere moral, lucrurile nu stau la fel. Chiar dacă în mod normal avea dreptul să emită autorizaţie, era preferabil să ne ceară şi nouă o poziţie. Vom analiza cât de oportună a fost amplasarea respectivei construcţii", a mai spus Niţulescu.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a solicitat prefectului Capitalei şi ministrului Culturii să verifice legalitatea construcţiei publicitare care reprezintă o reproducere a unei valize Vuitton, cu care a fost acoperit Monumentul Pompierilor din Calea 13 Septembrie.

IGSU arată, într-un comunicat de miercuri, că nu a fost informat de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti despre acordarea unui aviz de amplasare a unei construcţii publicitare în jurul Monumentului Pompierilor din Calea 13 Septembrie.

De câteva zile, monumentul este acoperit de reproducerea unei valize Louis Vuitton, amplasată pentru a marca inaugurarea primului magazin din România al companiei, deschis din 4 iunie în incinta Hotelului Marriott din Capitală.

"Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă i-a informat pe Cătălin Deaconescu, prefectul municipiului Bucureşti, şi Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, pentru a fi dispuse măsurile privind legalitatea acţiunilor întreprinse în acest caz", se arată în comunicatul citat.

Potrivit IGSU, în acest an, în luna septembrie, se împlinesc 160 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, când pompierii bucureşteni, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au apărat idealurile revoluţiei de la 1848.

Pe de altă parte, prefectul Capitalei a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a cerut verificarea avizelor pentru construcţia publicitară care reprezintă o reproducere a unei valize Vuitton, cu care a fost acoperit Monumentul Pompierilor, apreciind că aceasta este un atentat la cultura şi viaţa bucureştenilor.

Monumentul Pompierilor a fost amplasat, în septembrie 1901, în zona în care a avut loc bătălia. Acesta este inclus în Lista monumentelor istorice, ca monument istoric de categoria B.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici