MCC: Avizul pentru valiza Vuitton, dat la solicitarea Primăriei Capitalei

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) nu-l va sancţiona pe Ştefan Damian, directorul Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, cel care a avizat amplasarea construcţiei publicitare peste Monumentul Pomipierilor, întrucât avizul a fost legal şi acordat la solicitarea Primăriei Capitalei.

63 afișări
Imaginea articolului MCC: Avizul pentru valiza Vuitton, dat la solicitarea Primăriei Capitalei

MCC: Avizul pentru valiza Vuitton, dat la solicitarea Primăriei Capitalei (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, avizul dat de Ştefan Damian este legal şi a fost emis la solicitarea Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului Bucureşti.

"Lucrurile par la prima vedere mai încinse decât ar fi fost normal (...). Eu cred că nu trebuie să dramatizăm lucrurile încât să creăm o problemă de interes naţional. Monumentul aparţine Primăriei şi avizul s-a dat la solicitarea acesteia, nu la solicitarea Ministerului Culturii şi Cultelor. Responsabil pentru eliberarea acestui aviz este directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, domnul Ştefan Damian, care, din punctul de vedere al legalităţii, a procedat corect, putea să dea sau să nu dea un aviz, avea această competenţă din punct de vedere legal. Pe legalitate nu pot să îl sancţionez, pe oportunitate însă pot să îi pun în sarcină o măsură pe care o consider nepotrivită, inoportună", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, marţi, într-o conferinţă de presă.

"Nu este sancţionabilă fapta, pentru că este legală. Pot să-i fac un reproş moral, dar nu pot să iau măsuri sancţionatorii. Nu este ilegal, dar este inoportun. Contractul este semnat între firmă şi Administraţia Monumentelor de la Primăria Bucureştiului. Ei au solicitat avizul. Direcţia a reacţionat la o cerere de aviz. Nu poate elibera un aviz dacă nu i se cere. Obiectivul respectiv nu este în patrimoniul nostru ci al lor, era normal ca să stabilească relaţia contractuală", a mai spus Iorgulescu.

Monumentul Pompierilor a fost acoperit timp de circa o săptămână de reproducerea unei valize Louis Vuitton, amplasată pentru a marca inaugurarea primului magazin din România al companiei, deschis din 4 iunie în incinta Hotelului Marriott din Capitală, fapt ce a stârnit vii polemici.

IGSU a solicitat, miercurea trecută, prefectului Capitalei şi ministrului Culturii să verifice legalitatea construcţiei publicitare cu care a fost acoperit Monumentul Pompierilor din Calea 13 Septembrie.

În plus, joia trecută, şi prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu, a cerut Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti să îndepărteze construcţia publicitară care acoperă Monumentul Pompierilor, în urma studierii unui raport al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti, care a dat avizul de construcţie.

Compania Louis Vuitton a anunţat, vinerea trecută, că decis să demonteze construcţia publicitară. "Regretăm faptul că modul în care am ales să marcăm deschiderea oficială din România a deranjat anumite grupuri de persoane, deşi nu am intenţionat acest lucru. Din acest motiv am decis să demontăm cufărul. Sperăm să beneficiem de înţelegerea clienţilor noştri, care sunt invitaţi să aprecieze noul magazin Louis Vuitton", a declarat Jean-Marc Gallot, preşedinte Louis Vuitton Europa, într-un comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici