MCC se opune desfiinţării Teatrului "Tony Bulandra"

Ministerul Culturii şi Cultelor informează că a luat la cunoştinţă decizia Consiliului Local Târgovişte prin care Teatrul "Tony Bulandra" este transformat într-o secţie a Direcţiei de Cultură, exprimându-şi dezacordul şi solicitând renunţarea la "proiectul aberant".

16 afișări
Imaginea articolului MCC se opune desfiinţării Teatrului "Tony Bulandra"

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu (Imagine: Mediafax Foto)

"Conducerea Ministerului Culturii şi Cultelor a luat act cu îngrijorare şi tristeţe de decizia suprarealistă a Consiliului local al municipiului Târgovişte şi a primarului PDL, Gabriel Boriga, prin care Teatrul «Tony Bulandra» a fost transformat într-o secţie a Direcţiei de Cultură, Sport, Turism şi Agrement a primăriei, iar angajaţii săi, în funcţionari", transmite MCC.

Totodată, Ministerul Culturii şi Cultelor solicită autorităţilor locale din municipiul Târgovişte să renunţe la "proiectul aberant" de desfiinţare a Teatrului "Tony Bulandra".

De asemenea, prefectul judeţului Dâmboviţa a atacat, marţi, în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Local Târgovişte privind înfiinţarea Direcţiei de Cultură, care să aibă în subordine Teatrul Municipal "Tony Bulandra", Teatrul pentru Copii şi Tineret "Mihai Popescu", Casa de Cultură a Municipiului "I. Gh. Vasiliu" şi Direcţia de Sport, Turism, Tineret şi Agrement

Potrivit purtătorului de cuvânt, Andreea Ionescu, juriştii Instituţiei Prefectului susţin, în întâmpinarea adresată instanţei de judecată, că au fost redactate şi difuzate două variante ale actului administrativ.

"Într-una dintre acestea, depusă anexat la adresa înaintată instituţiei noastre de către Sindicatul din Administraţia Publică Locală, în art. 1 se prevede că «(...) se înfiinţează Direcţia de Cultură prin reorganizarea activităţilor Teatrului Municipal "Tony Bulandra", Teatrului pentru Copii şi Tineret "Mihai Popescu", Casei de Cultură a Municipiului "I.Gh. Vasiliu" şi a Direcţiei de Sport, Turism, Tineret şi Agrement», în timp ce în varianta comunicată prefecturii, art. 1 apare cu un conţinut diferit, respectiv «(...) se înfiinţează Direcţia de Cultură ca instituţie publică sub autoritatea Consiliului Local Municipal Târgovişte, cu sediul în (...) prin reorganizarea activităţilor Teatrului (...)». În ipoteza în care varianta reală este cea comunicată Instituţiei Prefectului, juriştii care au efectuat controlul de legalitate au considerat că se încalcă prevederile OG nr. 21/2007, unde art. 3 alin. 1 lit. b defineşte instituţiile de spectacole sau concerte (din care fac parte şi trei dintre cele reorganizate) ca fiind persoane juridice de drept public care realizează şi prezintă producţii artistice. Din Hotărârea CLM Târgovişte nr. 313/2008 nu rezultă că se înfiinţează o nouă persoană juridică, calitate exclusivă în care aceste instituţii şi-ar putea desfăşura în continuare activitatea specifică", a declarat Andreea Ionescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa.

Ionescu a mai precizat că prevederile hotărârii atacate încalcă, de asemenea, principiile şi normele legale privind bugetul local, articolul 4 prevăzând o modificare a bugetului fără avizul comisiei de resort şi compartimentului de specialitate şi fără precizarea expresă în cifre a modificărilor aduse în ceea ce priveşte veniturile şi cheltuielile direcţiei nou înfiinţate.

"Conform art. 1 din OG nr. 26/2005 privind managementul instituţiilor de cultură, angajarea directorilor se face pe baza unui concurs, în urma căruia se încheie un contract de management cu coordonatorul principal de credite, în speţă primarul, şi nu consiliul local. Pe lângă competenţa numirii, s-a apreciat că hotărârea încalcă şi prevederile referitoare la interimat, întrucât nu se precizează termenul până la care se va organiza concurs, maxim 60 de zile lucrătoare. Teatrul «Tony Bulandra», respectiv Teatrul «Mihai Popescu» nu pot fi subordonate unei direcţii a Consiliului Municipal decât cel mult sub aspectul îndrumării metodologice. Nu poate fi vorba despre o reorganizare în sensul legii, pentru că nu se creează o nouă persoană juridică, or instituţiile menţionate nu îşi vor mai putea continua activitatea în aceiaşi parametri şi nu vor mai putea răspunde nevoilor comunităţii în acest sens", a mai precizat Andreea Ionescu.

Pe baza documentelor studiate, specialiştii Instituţiei Prefectului Dâmboviţa au concluzionat, de asemenea, că nu au fost îndeplinite condiţiile de procedură impuse în elaborarea actelor administrative, fiind încălcate prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, respectiv prevederile Legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare şi consultare a angajaţilor.

"Tony Bulandra", înfiinţat în 2002, este cel mai tânăr teatru de repertoriu din România, dar a devenit rapid cunoscut datorită echipei sale tinere de artişti.

Consiliul Local al Municipiului Târgovişte a decis, pe 21 august, transformarea teatrului într-o secţie a Direcţiei de Cultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici