MCC vrea să înscrie "doina" pe Lista UNESCO

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) vrea să înscrie "doina", specie literară populară, pe Lista patrimoniului imaterial al omenirii, un dosar în acest sens urmând să fie depus la UNESCO anul viitor, a spus marţi Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC.

64 afișări
Imaginea articolului MCC vrea să înscrie "doina" pe Lista UNESCO

Secretarul general al MCC, Virgil Niţulescu (Imagine: Mediafax Foto)

"În momentul de faţă, se lucrează la elaborarea unui dosar pentru înscrierea «doinei» pe lista patrimoniului imaterial" a spus Virgil Niţulescu, care a fost vicepreşedinte în Comitetul Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO, în perioada iunie 2006 - iunie 2008.

Niţulescu a precizat că dosarul pentru înscrierea "doinei" în patrimoniul imaterial al omenirii nu poate fi depus la UNESCO până când România nu finalizează procesul de inventariere a patrimoniului cultural imaterial românesc, fapt impus prin Convenţia UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, încheiată la Paris, la 17 octombrie 2003.

România a aderat la această Convenţie în decembrie 2005 şi în martie 2006 a depus instrumentele pentru ratificare.

El a mai spus că MCC, prin Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, va încheia elaborarea inventarului patrimoniului imaterial românesc până la sfârşitul acestui an, urmând să depună dosarul "doinei" la UNESCO anul viitor.

"Doina" este o specie a literaturii populare, aparţinând genului liric, în care autorul îşi exprimă sentimentele şi convingirile faţă de unele probleme ale vieţii, faţă de timp şi natură şi faţă de sine însuşi.

România mai are un singur obiectiv înscris pe Lista patrimoniului imaterial al umanităţii, respectiv "Ritualul Căluşului". Dansul românesc "Căluşul" a fost înscris pe listă în 25 noiembrie 2005.

Patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici