Medalia Nobel acordată lui Martin Luther King Jr. şi o Biblie a sa, în custodia justiţiei americane

Medalia Nobel acordată lui Martin Luther King Jr. şi o Biblie a sa vor fi mutate într-un seif administrat de justiţia americană, a decis un judecător, miercuri, într-o perioadă în care copiii celebrului activist pentru drepturi civile luptă pentru a intra în posesia unor bunuri ale tatălui lor.

106 afișări
Imaginea articolului Medalia Nobel acordată lui Martin Luther King Jr. şi o Biblie a sa, în custodia justiţiei americane

Martin Luther King Jr. (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Reuters, Robert McBurney, judecător la Tribunalul Superior din regiunea Fulton, a spus că după ce medalia şi Biblia vor fi mutate, "acestea nu vor merge nicăieri, până nu rezolvăm această dispută".

Prin ordin judecătoresc, ambele obiecte vor fi păstrate într-un seif bancar, ale cărui chei vor fi înmânate acelui judecător.

Martin Luther King Jr., care a primit premiul Nobel pentru pace în 1964, a fost asasinat patru ani mai târziu în Memphis, Tennessee.

Cei doi fii ai săi, Dexter şi Martin Luther King III, vor să vândă medalia Nobel şi Biblia tatălui lor. Sora lor, Bernice King, se opune acestei vânzări.

Fundaţia King a dat-o în judecată pe Bernice King la sfârşitul lunii ianuarie, cerând justiţiei să emită un ordin judecătoresc prin care să o oblige pe pârătă să îi remită medalia Nobel şi acea Biblie, spunând că Bernice a semnat în 1995 o înţelegere prin care a acceptat ca fundaţia King să deţină controlul asupra bunurilor fostului activist pentru drepturi şi libertăţi civile.

"Deşi îmi iubesc fraţii foarte mult, cea mai recentă decizie a lor este extrem de tulburătoare", a spus Bernice într-o declaraţie dată publicităţii. "Tatăl nostru se răsuceşte în mormânt!", a adăugat ea.

În prezent, medalia Nobel se află într-un seif bancar, iar Biblia, pe care Barack Obama a utilizat-o cu ocazia celei de-a doua ceremonii de învestitură a lui în funcţia de preşedinte, se află la sediul organizaţiei non profit Martin Luther King Center for Nonviolent Change din Atlanta, a precizat Eric Barnum, avocatul lui Bernice King.

Bernice este CEO al fundaţiei King Center.

Pe 22 ianuarie, Dexter King şi Martin Luther King III, în calitatea lor de membri ai Fundaţiei King, au votat pentru scoaterea la vânzare a medaliei şi a Bibliei.

Bernice, al treilea membru din Consiliul de Administraţie al fundaţiei, a votat împotriva acestei propuneri şi a refuzat să predea cele două obiecte, pe care le consideră "sacre".

Cele două obiecte s-au aflat în proprietatea ei, după moartea mamei sale, Coretta Scott King, în 2006.

Într-un alt proces, Fundaţia King a acuzat King Center că nu se îngrijeşte aşa cum ar trebui să o facă de bunurile care au aparţinut lui Martin Luther King Jr..

În august, Fundaţia Martin Luther King Jr. a dat în judecată King Center, încercând să anuleze o licenţă care permite centrului să folosească numele şi imaginea lui King. În documentele prezentate în acel proces se vorbeşte despre o relaţie "tensionată" între fundaţie şi King Center, care include un muzeu şi cripta liderului afro-american pentru drepturi civile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici