MediaSind: Libertatea presei în România riscă să devină o "fata morgana"

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind atrage atenţia, într-o scrisoare publicată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, că libertatea de exprimare din presa română riscă să devină "o veritabilă fata morgana" din cauza propunerilor legislative şi presiunilor economice.

26 afișări
Imaginea articolului MediaSind: Libertatea presei în România riscă să devină o "fata morgana"

Cristi Godina, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind (Imagine: Mediafax Foto)

"La toate aceste atacuri se adaugă şi presiunile economice asupra mass-media. Presa din România este supusă unei fiscalităţi excesive, fiind impozitată la fel ca orice altă industrie. În multe state din lume guvernele acordă o importanţă aparte sprijinirii acestui sector vital pentru democraţie. Însă, în România, guvernanţii mimează un dialog «al surzilor» şi refuză cu obstinaţie să discute serios despre aceste probleme, mai ales în această perioadă de criză economică. După mai multe runde de negocieri cu membrii Comitetului Anticriză pentru Mass-media, reprezentanţii Guvernului Boc, prin conducerea Ministerului Finanţelor Publice, au considerat fiecare revendicare drept «o măsură susceptibilă de a avea caracter de ajutor de stat», confirmând încă o dată faptul că mass-media nu reprezintă o prioritate pentru statul român", adaugă semnatarii docuentului, subliniind că, prin cumularea tuturor problemelor, România ocupă un loc "ruşinos" în topul libertăţii de exprimare, alcătuit de Freedom House.

"În aceste condiţii, nu mai miră pe nimeni faptul că, potrivit ultimului raport întocmit de Freedom House, libertatea de exprimare din România este situată pe un ruşinos loc 95, presa fiind considerată «parţial liberă», alături de state ca Peru, Panama şi Ecuador", mai remarcă semnatarii scrisorii.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind face, în finalul documentului, "apel la solidaritatea membrilor întregii comunităţi jurnalistice să nu accepte limitarea drepturilor constituţionale ale presei şi, în consecinţă, ale fiecărui cetăţean. Guvernanţii interpretează anumite semnale de la Uniunea Europeană şi profită de criza economică actuală pentru a pune botniţă presei, privând astfel cetăţeanul de unul dintre cele mai importate drepturi: acela de a fi corect informat".

Printre semnatarii scrisorii s-au numărat, Cristi Godinac, preşedinte FRJ MediaSind, Mihaela Căciuleanu, vicepreşedinte televiziune şi Adrian Moise, vicepreşedinte radiodifuziune.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici