Mesajele spam purtătoare de programe periculoase au crescut dramatic. Din ce ţări sunt transmise e-mailurile

Ponderea mesajelor spam în totalul e-mailurilor trimise se menţine în România la 85-90%, majoritatea fiind mesaje în limba engleză transmise din SUA şi Rusia, dar în ultima perioadă a crescut extrem de mult numărul e-mailurilor purtătoare de programe periculoase, avertizează specialiştii Bitdefender.

449 afișări
Imaginea articolului Mesajele spam purtătoare de programe periculoase au crescut dramatic. Din ce ţări sunt transmise e-mailurile

Mesajele spam purtătoare de programe periculoase au crescut dramatic (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"În România, la momentul de faţă, 85-90% din totalul de e-mailuri trimise sunt mesaje spam. Cu toate acestea, mesajele de tip spam în limba română nu sunt foarte răspândite, procentul fiind undeva sub 5%. În schimb, majoritatea spamului primit de români este în limba engleză, provenit din ţări precum SUA sau Rusia", a declarat într-un comunicat şeful Antispam Lab Bitdefender, Carmen Mitrică.

Recent a fost identificat un val periculos de mesaje spam purtătoare de malware, provenit din Statele Unite ale Americii.

Mesajele păreau a fi trimise din partea Automated Clearing House (ACH), un serviciu financiar din Statele Unite oferit de NACHA, asociaţia de plăţi electronice. Pentru a fi cât mai convingătoare, acestea erau trimise de pe un cont de e-mail @nacha.org.

Mesajul era însoţit de un ataşament ce conţinea o arhivă zip, care aparent oferea mai multe detalii despre o tranzacţie eşuată şi îi invita pe utilizatori să o deschidă. Cu toate acestea, fişierul arhivat avea o extensie dublă (pdf.exe), astfel încât, deşi arăta ca un document PDF, în realitatea era un fişier executabil.

În momentul lansării în execuţie, ameninţarea instalează un downloader - o componentă periculoasă al cărei scop este să descarce pe dispozitivul infectat alte ameninţări. În acest caz, downloader-ul caută şi instalează o variantă a troianului Zeus, precum şi un alt troian ce răspândeşte mesaje spam, numit Trojan.Generic.6152125.

În timp ce backdoor-ul Zeus monitorizează tranzacţiile financiare electronice şi combinaţiile de tip nume de utilizator/parolă de la conturile bancare, cel de-al doilea troian este responsabil cu trimiterea de mesaje spam.

Victimele înşelătoriilor riscă atât să rămână fără bani în cont, cât şi să piardă controlul asupra propriului calculator, care va fi transformat într-o unealtă la dispoziţia atacatorilor.

Producătorul de soluţii de securitate a datelor Bitdefender are peste zece milioane de utilizatori individuali şi companii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici