Michele Placido: Nouă, italienilor, ne este teamă să ne confruntăm cu o altă cultură

Michele Placido a declarat, joi, că italienilor le este teamă să se confrunte cu o altă cultură, făcând referire la actele de xenofobie ce se petrec, în prezent, în Peninsulă, fenomen care a inspirat o parte din scenele celui mai nou proiect al său, pe care îl va produce împreună cu Bobby Păunescu.

72 afișări
Imaginea articolului Michele Placido: Nouă, italienilor, ne este teamă să ne confruntăm cu o altă cultură

Michele Placido: Nouă, italienilor, ne este teamă să ne confruntăm cu o altă cultură (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Actorul şi regizorul Michele Placido a spus - într-o conferinţă care a avut loc la Bucureşti - că în filmul la care lucrează este vorba despre italienii care emigrau în Germania în anii '60 şi se confruntau cu diferite reacţii negative din partea populaţiei din acea ţară. Tocmai de aceea, pelicula are titlul de lucru "Itaker" - nume peiorativ dat de germani italienilor. Placido a mai spus că situaţia italienilor din acea perioadă i-a amintit de violenţele la adresa românilor din Peninsulă.

Colaborarea cu producătorii români a fost descrisă de către Placido drept "o călătorie, un fel de explorare a cinematografiei române", apreciată pentru regizorii săi. Proiectul este încă în stadiul de prospecţie, Michele Placido urmând să petreacă mai mult timp în România, unde vor avea loc filmările, în cea mai mare parte.

Bobby Păunescu a declarat, la rândul lui, că preproducţia va începe la jumătatea lunii martie a anului viitor.

"Încercăm să vedem dacă sunt condiţii să lucrăm împreună. Cred în colaborarea popoarelor. Prin cultură se pot face lucruri foarte importante", a mai spus Placido. De asemenea, el a declarat că încearcă să creeze un rol special pentru Monica Bârlădeanu, care, de altfel, nu se află la prima colaborare cu regizorul italian. "Construim acest personaj. Ne dorim foarte mult ca Monica să joace în filmul nostru", a adăugat Placido, care a spus că el va fi prezent pe platouri atât ca producător, cât şi ca actor.

Pelicula este regizată de Toni Trupia.

Michele Placido a apreciat că, în prezent, italienii nu-şi dau seama că ar trebui să fie toleranţi faţă de alte popoare, deoarece şi ei s-au confruntat, în trecut, cu xenofobia. "În Italia se petrec lucruri foarte grave. Aceste fapte nu sunt conştientizate", a spus Placido, care a adăugat că filmul acesta va crea o controversă chiar mai mare decât filmul "Francesca", de Bobby Păunescu. "(Italienii, n.r.) nu reuşesc să conştientizeze problemele de azi. Cinematografia poate să facă o reflecţie a faptelor de azi. Sunt curios cum va reacţiona ministerul (la acest film, n.r.)", a adăugat el, subliniind: "Acest film trebuie făcut, este foarte important, ca şi «Francesca»".

Filmul "Francesca" a stârnit reacţii violente din partea unor politicieni italieni, imediat după ce a fost proiectat la Festivalul de la Veneţia, în 2009. Alessandra Mussolini a dat în judecată, atunci, echipa filmului, pe motiv că ar fi fost calomniată prin replica unui personaj.

Placido a mai spus că, la un moment dat, s-a gândit că ar putea realiza un film despre comunitatea românească din Italia. "În Italia, imaginile despre România sunt foarte puţine şi, atunci când sunt, sunt negative", a spus actorul, amintindu-şi că fiica sa, Violante Placido, care a filmat la Bucureşti, i-a mărturisit că oraşul românesc i se pare minunat.

Michele Placido şi Bobby Păunescu se află la a doua colaborare, după "Vallanzasca - Îngerii răului", lungmetraj prezentat la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia. În lungmetrajul regizat de Placido şi coprodus de casa de film Mandragora, Monica Bârlădeanu a interpretat rolul uneia dintre victimele gangsterului Renato Vallanzasca.

Michele Placido s-a născut pe 19 mai 1946, în Ascoli Satriano, Italia, într-o familie cu opt copii. Placido se va afla sub influenţa multor meserii, însă alege să se dedice lumii artistice. Studiază la Academia Naţională de Artă Dramatică, urmându-şi astfel înclinaţia spre reprezentaţie şi debutează în teatru în anul 1970.

Primul său succes vine odată cu rolul soldatului Paolo Passeri în "Marcia trionfale" (1976). Doi ani mai târziu, el câştigă Ursul de Argint pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Berlin, pentru rolul din melodrama "Ernesto".

Placido a apărut în foarte multe filme de televiziune, dar anul 1983 marchează începutul celebrităţii de care se bucură pe plan mondial, graţie interpretării magistrale a comisarului Corrado Cattani din seria "Caracatiţa/ La Piovra".

Michele Placido are la activ zece filme în calitate de regizor.

Cunoscut om de afaceri, Bobby Păunescu a debutat în regia de lungmetraj cu filmul "Francesca".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici