Milan Kundera, distins cu Premiul ceh pentru literatură 2007

Scriitorul de origine cehă Milan Kundera, autorul a numeroase capodopere literare, printre care "Insuportabila uşurătate a fiinţei", "Valsul de adio", "Viaţa e în altă parte" sau "Gluma", va primi Premiul naţional ceh pentru literatură 2007, a anunţat agenţia CTK, citată de RTL Info.

1 afișare
Imaginea articolului Milan Kundera, distins cu Premiul ceh pentru literatură 2007

Milan Kundera, distins cu Premiul ceh pentru literatură 2007

Scriitorul, naturalizat francez în 1981 şi care apare foarte rar în public, nu va participa la înmânarea premiului, prevăzută pentru joi, conform unor surse din interiorul Uniunii Scriitorilor, citate de agenţia cehă de ştiri.

Născut în 1929, Milan Kundera trăieşte în Franţa din 1975. Acest intelectual fost comunist reformator, devenit celebru în ţara sa după publicarea romanului "Gluma" (1967), a fost exclus din viaţa publică a Cehoslovaciei comuniste după ocupaţia sovietică din 1968.

De la căderea comunismului, în 1989, cel care se defineşte ca fiind "un bizar autor francez de limba cehă" revine uneori în ţara sa, însă întotdeauna incognito.

În ciuda celebrităţii sale internaţionale, scriitorul trezeşte o oarecare rezervă în ţara sa, din cauza deciziei sale de a-şi abandona limba maternă pentru a scrie în franceză şi pentru că nu a acordat niciodată prioritate editării cărţilor sale în cehă.

Astfel, "Insuportabile uşurătate a fiinţei", unul din romanele sale cele mai celebre, scris la origine în cehă, nu a fost publicat la Praga decât în toamna lui 2006, adică la peste 20 de ani de la prima sa apariţie în franceză.

În valoare de 300.000 de coroane (10.920 euro), premiul statului ceh pentru literatură este de tradiţie atribuit în ajunul Zilei Naţionale, sărbătorită pe 28 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici